Chmurné prognózy senátora Kubery: Bude tu tři tisíce malých Zemanů, pak se ureferendujeme

31.10.2013 21:16

Senátor Jaroslav Kubera předpokládá, že nás čekají další předčasné volby. Jednak proto, že to má promyšlené prezident Zeman a jednak také proto, že se nepodaří sestavit předčasnou vládu. Prý nás nečeká nic veselého. Následně popsal, co by měla ODS udělat, aby se zachránila. Němcovou nepotěšil. Své řekl i k „trafikám“ a „kmotrům“.

Chmurné prognózy senátora Kubery: Bude tu tři tisíce malých Zemanů, pak se ureferendujeme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Kubera

ODS má „na triku“ nejhorší volební výsledek v historii strany. Necelých osm procent hlasů pro stranu znamená jasný debakl. Co na to předseda senátorského klubu občanských demokratů Jaroslav Kubera? Odpovídal ve čtvrtečním Hyde parku České televize. Připomeňme, že Kubera je také populárním primátorem severočeských Teplic.

Za obraz strany si můžeme většinou sami

„Já jsem na situaci v ODS naštvaný už dlouhá léta. To vidí každý, kdo viděl mé vystupování na kongresech strany,“ zdůrazňuje Kubera. Zásadní problém odstartoval v okamžiku, kdy byly v České republice zřízeny kraje. Jednotliví regionální šéfové si podle Kubery zkrátka začali myslet, že jsou až příliš mocní, začali se tak i chovat. Zřízení krajů v současné podobě přitom zařídila vláda dnešního prezidenta Miloše Zemana s podporou opozičně smluvní ODS v čele s Václavem Klausem.

ODS pak podle Kubery nepomáhá ani mediální obraz. Média dlouho rozebírala odkloněné miliony exministra Martina Kocourka a přitom si dnes můžeme přečíst, že ono odklonění milionů nebylo zločinem. „Toho už si ale málokdo všimne,“ poznamenává Kubera. Není pravdou, že by občanské demokraty poškozovala média, strana musí s médii vycházet dobře, problém je, že někteří lidé, třeba i ze strany samotné sdělují novinářům teze, které by jim sdělovat neměli. „Za nelichotivý mediální obraz si tak z velké části odpovídají strany samy,“ soudí senátor.

Ve straně musí skončit počínání, v němž se jednotlivci pokoušeli o ovládnutí místních buněk, z čehož později vyplynulo i ovládnutí patřičných kongresů. „Pokud se toto nezmění, pak už ODS nic nezachrání,“ varuje Kubera. Obratem dodává, že by straně pomohlo, kdyby ODS měla předsedu a jediného místopředsedu strany. Pak by byl minimální prostor pro politikaření, které jsme znali. Tento kongres proběhne v lednu a po něm by bylo dobré změnit stanovy tak, aby byla strana více otevřená. Do mimořádného kongresu v lednu se to ale podle Kubery stihnout nedá.

Fiala je budoucnost

Ve vysílání došlo i na vztah úřadujícího předsedy ODS Martina Kuby a údajného kmotra Pavla Dlouhého z jihu Čech. „Já znám kmotry jen z mediálního prostoru, osobně jsem nikdy žádného neviděl. Neznám ani pana Dlouhého. Neviděl jsem ho, protože jsem ze severu Čech a my tam žádné podobné lidi nemáme,“ prohlašuje člen horní parlamentní komory. Osobně prý nezná ani Patrika Oulického ze severu Čech, o kterém sice slyšel, ale opravdu ho nezná.

Jistou naději představují nové tváře ODS, které vstoupily do sněmovny. Na prvním místě jde o profesora Petra Fialu, který prý teď do ODS vstupuje. Kubera však věří v jeho budoucnost, neboť Fiala jasně popsal problém přílišné byrokratizace a regulace. Miroslava Němcová, která stojí o post předsedkyně, udělala podle senátora chybu v tom, že se v předvolebním čase až příliš vymezovala proti panu Andreji Babišovi a nepopisovala dostatečně vizi ODS.

Sám Kubera prý také pravidelně dostává otázku, zda nebude sám kandidovat na předsedu. Rozhodně platí, že nebude kandidovat, pokud se nepodaří snížit počet místopředsedů strany na jednoho. „Neumím si představit, že bych spolupracoval s týmem, se kterým bych si nerozuměl,“ poznamenal Kubera.

Tři tisíce malých Zemanů

Ve vysílání však také opakovaně zdůraznil, že nás brzy mohou čekat nové předčasné volby, protože prezident Miloš Zeman hodlá řídit politickou scénu. Dnes zkrátka prý nikdo přesně neví, co bude dál. Rozhodně se podařilo uspět Andreji Babišovi (ANO), díky profesionální práci agentury, a pan senátor Tomio Okamura lidi nalákal na heslo konec bordelu. Sám Kubera prý věřil, že ODS získá asi dvanáct procent, vsadil na to a prohrál.

Zeman podle Kubery také využívá mandátu přímé volby, kterou Kubera považuje za katastrofální. „Pokud tu někdo prosadí ještě přímou volbu starostů, tak tu budeme mít na tři tisíce malých Zemanů,“ varoval Kubera. Podobná hrůza nastane v případě, že se prosadí zákon o obecném referendu bez výjimek. „To tu budeme neustále referendovat,“ děsí se Kubera.

V souvislosti s přímou volbou také připomněl, že v Ústavě nemá přímo zvolený prezident stanoveno příliš mnoho mantinelů a je proto velmi obtížné popohnat ho k odpovědnosti. V tuto chvíli přímá volba dokonce škodí i ČSSD, ačkoli ji dlouhodobě prosazovala. V souvislosti s aktuálním děním v ČSSD senátor v pořadu také poznamenal, že se sám neúčastnil žádné tajné schůzky a raději otevřeně provádí drobné kroky, které považuje za prospěšné.

Senátor má stále za to, že dojde na další předčasné volby, nejen kvůli tomu, že to bude chtít prezident Miloš Zeman, ale také proto, že se nepodaří ustavit stabilní vládu. Už jen proto, že nové strany nemají pevný program, přizpůsobují se spíše volání médií. A pokud opravdu dojde na předčasné volby, ty může podle člena horní komory vyhrát právě Babiš. Ani on však stabilní vládu nesestaví.

Neplníte sliby

Jeden z diváků se rozčiloval, že ODS za doby své vlády nesplnila jediný předvolební slib. Podle Kubery je problémem, že zde máme koaliční vlády a za koaliční vlády se žádnému z koaličních partnerů nepodaří prosadit sto procent ze svého programu. Kubera by proto rád prosadil většinový volební systém, jak ho známe z Velké Británie. Tam je jasně dáno, kdo nese odpovědnost a kdo je opozicí.

ODS se musí starat o to, aby se co nejméně házely klacky pod nohy. Podle Kubery je třeba změnit „socialistický zákoník práce“, který neprospívá ani podnikatelům, ani zaměstnancům, protože zaměstnavatelé se i kvůli tomuto zákoníku zdráhají přijmout zaměstnance. A tím zákoník škodí oběma stranám, jak podnikatelům, tak zaměstnancům.

A co trafiky?

V pořadu také padl dotaz na údajnou trojici trafikantů ODS Petra Tluchoře, Marka Šnajdra a Ivana Fuksu. „Kdybych uměl napsat zákon tak, aby neexistovaly podniky, ve kterých mohou sedět politici, tak bych to udělal. Ale všechny služby nemůžeme nechat na soukromnících, to by bylo protiústavní, takže se trafik nezbavíme,“ říká Kubera.

Připomíná také, že soud dnes ve věci trafik rozhodl a označil trojici poslanců za nestíhatelnou. Naproti tomu expremiéra Petra Nečase stíhat lze. Což je zvláštní. Proč to u jedené strany jde a u druhé ne, ptal se Kubera. Následně poznamenal, že celá kauza trafikantů stojí trochu na vodě a nehýbe se z místa. „Mě překvapuje i to, že se dodnes nepodařilo dořešit víc než rok starou autonehodu pana Janouška, ačkoli to není nic složitého,“ podivoval se Kubera.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…