Chorvatská prezidentka okouzlila Zemana češtinou. Připomněla, co všechno naše země spojuje

11.04.2019 17:03

Prezident Miloš Zeman se shodl s chorvatskou prezidentkou Kolindou Grabarovou Kitarovičovou na tom, že vztahy s Čínou mají být založeny na rovnoprávnosti a vzájemných výhodách. Podle Kitarovičové jsou důležité vztahy se všemi zeměmi, tedy i s Čínou. Řekli to na dnešní tiskové konferenci po jednání na Pražském hradě, uvedla ČTK.

Chorvatská prezidentka okouzlila Zemana češtinou. Připomněla, co všechno naše země spojuje
Foto: Studio Lodička
Popisek: Chorvatsko, ilustrační foto

Návštěva chorvatské prezidentky Kolindy Grabarové Kitarovičové v Česku má upevnit středoevropskou spolupráci, řekl prezident Miloš Zeman na dnešní tiskové konferenci po společném jednání. Ocenil, že za posledních pět let vzrostla obchodní výměna mezi zeměmi o 50 procent, a také to, že téměř milion českých turistů každoročně Chorvatsko navštěvuje. Uvedl také, že Kitarovičová je jediným politikem, v jehož přítomnosti se neodvažuje kouřit.

Chorvatská prezidentka uvedla, že Praha je jedním z jejích nejoblíbenějších měst. Vztahy mezi zeměmi považuje za výborné, nejsou mezi nimi žádné otevřené otázky, poznamenala.

Zajímavé jsou podle ní vztahy menšin. „Chorvatská menšina v České republice je menší než česká v Chorvatsku, ale velmi důležitá,“ řekla. V Chorvatsku žije česká komunita, ke které se hlásí asi 9 700 lidí. V chorvatském parlamentu je také poslanec za česko-slovenskou menšinu Vladimír Bílek. K chorvatské národnosti se v Česku při sčítání obyvatelstva v roce 2011 přihlásilo přes 1 100 lidí.

Česko a Chorvatsko mají podle Kitarovičové společné zájmy v Evropské unii. Byla by ráda, kdyby se jedno setkání středoevropských zemí uskutečnilo v Chorvatsku. „Abychom využili všechny příležitosti k rozvoji ve střední Evropě,“ uvedla. Doufá, že příště bude možné uspořádat také hospodářské fórum. Závěrečnou část svého projevu přečetla v češtině, když poděkovala Čechům mimo jiné za to, že Chorvatsko berou jako destinaci pro dovolené.

Zeman již dříve slíbil účast na červnovém summitu takzvaného Trojmoří ve Slovinsku. Mluvit na něm bude o stavbě kanálu Dunaj–Odra–Labe. Opět by se tam měl setkat s Kitarovičovou, která by jej také ráda brzy pozvala do Chorvatska.

Vývoz z Česka do Chorvatska se od roku 2013 zvýšil z 346 milionů eur (asi 8,9 miliardy korun) na předloňských 520 milionů eur (asi 13,3 miliardy korun). Dovoz z Chorvatska byl v roce 2017 ve výši 204 milionů eur (5,2 miliardy korun).

„Ani jedna strana nemá zájem na tom sdílet jakousi špionománii nebo hysterii, která se projevuje například v kauze počítačové firmy Huawei a podobně,“ řekl Zeman, který se do Číny za dobu své funkce na konci dubna vydá už pošesté. Před výrobky čínských firem Huawei a ZTE v prosinci varoval Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Podle úřadu mohou představovat bezpečnostní riziko. Varování se týkalo systémů zařazených do takzvané kritické informační infrastruktury, případně významných informačních systémů. Huawei tvrdí, že pro varování neexistují důkazy.

V chorvatském Dubrovníku dnes začne dvoudenní setkání vedoucích představitelů zemí střední a východní Evropy a Číny. Česko bude zastupovat premiér Andrej Babiš, který bude ještě před večeří jednat se svým čínským protějškem Li Kche-čchiangem. Už osmý summit ve formátu 16 + 1 se bude věnovat zejména spolupráci v obchodu a investicích, infrastruktuře, dopravě a logistice, energetice, průmyslu, kultuře, vzdělání a cestovním ruchu.

Podle Kitarovičové chorvatští a čínští představitelé podepsali už ve středu několik dohod, které umožní užší hospodářskou spolupráci a vývoz chorvatských produktů na čínský trh. Čína má zájem se podílet například na rozvoji přístavu v Rijece nebo železničního propojení mezi Rijekou a Budapeští, uvedla. Prezidentka vyloučila diskriminaci na základě národnosti či původu. „Mezi námi existuje respekt a důvěra,“ řekla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…