Chorvatský ministr ke kvótám: Evropě není možné vnucovat řešení

06.05.2016 15:42

V Evropě není možné vnucovat řešení bez ohledu na národní specifika, řekl dnes chorvatský ministr zahraničí Miro Kovač o návrhu Evropské komise na reformu azylové politiky, který počítá i s povinnými kvótami pro rozdělování uprchlíků. Šéf chorvatské diplomacie tak komentoval návrh EK na tiskové konferenci po jednání s českým protějškem Lubomírem Zaorálkem (ČSSD). Česko, stejně jako další státy střední Evropy sdružené ve Visegrádské skupině (V4), odmítlo kvóty již ve středu.

Chorvatský ministr ke kvótám: Evropě není možné vnucovat řešení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

„Není možné vnucovat řešení, která by nebrala v úvahu národní specifika a citlivost některých otázek,“ uvedl Kovač. „V rámci konsenzu v evropském duchu nemůže existovat vnucování,“ dodal.

Návrh Evropské komise je podle něho nutné důkladně projednat. Své k němu musejí říct všechny členské země, jejich ministři i premiéři. „Já se budu zasazovat o to, aby se vedla opravdová diskuse,“ podotkl Kovač.

Návrh komise spočívá v doplnění současného pravidla, že žádost o azyl má na starost první země, kam uchazeč vstoupí, krizovým mechanismem přerozdělování do dalších států EU. Spouštěn by byl automaticky při vysokém počtu žadatelů v některé členské zemi. Ze systému bude možné se dočasně vyplatit částkou 250 000 eur (6,75 milionu Kč) za jednoho odmítnutého žadatele.

Ihned ve středu se proti tomuto záměru postavily na pražské schůzce všechny země V4, tedy Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko. Ve čtvrtek návrh odmítly také Lotyšsko a Estonsko. Země odmítající kvóty se stávají terčem kritiky kvůli tomu, že nejsou solidární vůči těm státům, na jejichž území se během migrační krize dostaly i stovky tisíc lidí. Odpůrci kvót upozorňují na to, že uprchlíci obvykle vědí, do kterých zemí míří, a není možné je násilím nutit, aby zůstali v jiném státě.

Kovač v této souvislosti poznamenal, že Chorvatsko chce blíže spolupracovat nejen s Českem, ale se všemi středoevropskými zeměmi. Dodal, že pokud menší země spolupracují, mají sílu ovlivňovat politiku EU a prosazovat vlastní postoje.

Politika rozšíření v oblasti západního Balkánu

K řešení migrační krize i k dalším tématům evropské politiky se Zaorálek s Kovačem vrátí ve druhé půlce svého jednání. Dosud se podle českého ministra zahraničí shodli na tom, že celý region západního Balkánu je pro Evropskou unii strategickou oblastí a zejména v době, kdy Evropa čelí migračnímu tlaku, je nutné ho udržet stabilní. „Obě země se shodujeme v tom, jak je významné podporovat politiku rozšíření v oblasti západního Balkánu,“ podotkl Zaorálek.

Chorvatský ministr se ve čtvrtek večer setkal s předsedou senátu Milanem Štěchem (ČSSD). Dnes jednal s předsedou Poslanecké sněmovny Janem Hamáčkem i předsedou české vlády Bohuslavem Sobotkou (oba ČSSD). Podle vyjádření úřadu vlády se Kovač s premiérem věnovali možnostem spolupráce v oblasti hospodářství, cestovního ruchu a kultury. Hovořili také o aktivitách menšin žijících na území obou států. Pro Čechy je Chorvatsko dlouhá léta nejoblíbenější turistickou destinací, řada z nich se v zemi usídlila trvale. Česká menšina má i svého zástupce v chorvatském parlamentu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…