Chovancovo „centrum proti propagandě“ dostalo novou práci. Je to tajné

16.02.2017 9:36

O skupině na ochranu voleb se rozepsalo dnešní Právo. Působit by měla od začátku února pod nově zřízeným Centrem proti terorismu a hybridním hrozbám, jež spadá pod ministerstvo vnitra.

Chovancovo „centrum proti propagandě“ dostalo novou práci. Je to tajné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební zákon, ilustrační foto

Právo se snažilo získat o této skupině informace, příliš úspěšné však nebylo. Rezort totiž uvádí, že o tajných věcech se nemluví. Skupina byla podle všeho zřízena kvůli pokusům ovlivňovat volby ve světě, ačkoliv v ČR poznatky o takové hrozbě nejsou. Má však vytipovat slabá místa a prověřit všechny potenciální scénáře útoku na demokratický průběh voleb.

Je jasné, že skupina se zaměří na kybernetické útoky, hlasování v zahraničí či na incidenty při volebních shromážděních. Ale to je tak asi vše. Činnost skupiny je totiž jinak vedena v utajovaném režimu, kdy skupina nebude o své činnosti poskytovat informace veřejnosti.

Vnitro však ani nechce uvést, komu tedy bude skupina své závěry poskytovat.

„V Česku se něco takového nikdy nedělalo, neměli bychom se tím strašit,“ myslí si bývalý šéf české vojenské špionáže Andor Šándor. Podotkl, že volební kampaň se u nás nějak vede, lidé ji sledují a těžko si umí představit, že by do toho zásadně mohla vstoupit třetí strana, jež by mátla voliče.

„Hlasování po internetu nemáme, hlasy se sčítají ručně,“ dodal. Jako relativní možnost tak vnímá pouze útok na počítače Českého statistického úřadu. „Při každých volbách se připravujeme i na možná bezpečnostní rizika. Jednotlivé kroky koordinujeme i s dalšími institucemi a trvale vylepšujeme ochranu informačních a komunikačních prostředků,“ uvedla však k tomu šéfka ČSÚ Iva Ritschelová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

13:31 Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

Sociální situace je v Německu čím dál více napjatější. Protesty se začínají objevovat už i v malých …