Chtějme od USA přístup k jaderným zbraním, padlo ke smlouvě s USA

19.06.2023 13:05 | Ze sítí

MONITORING Premiér Petr Fiala se rozhodl znovu vysvětlit, proč bylo pro Česko tak důležité uzavřít zvláštní smlouvu s USA o spolupráci v oblasti obrany. Na premiérova slova zareagoval firemní sociolog Vojtěch Bednář a první expert pro oblast zdravotnictví Ondřej Dostál. Ten prohlásil, že Fialova vláda dělá stejnou chybu, jako dělala vláda československá před druhou světovou válkou. Vojtěch Bednář naopak žádal, aby Česko zašlo ještě dál. K jaderným zbraním.

Chtějme od USA přístup k jaderným zbraním, padlo ke smlouvě s USA
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Předseda vlády Petr Fiala na sociální síti Twitter uvedl, že čím pevnější vazbu v oblasti obrany má Česká republika na Spojené státy, tím víc v bezpečí jsou všichni občané ČR.

„Naše bezpečnost je garantována tím, že jsme členy Severoatlantické aliance. Celá naše bezpečnost je postavena na spolupráci s USA. A čím více tuto vazbu upevňujeme a zároveň my sami přebíráme zodpovědnost za svou obranu, tím více jsme v bezpečí. Obranná smlouva se Spojenými státy je něco, co jsme měli mít už dávno. Jsme jednou z posledních zemí NATO, která takovou smlouvu uzavírá,“ napsal na twitteru Fiala.

Nakonec vyjádřil naději, že pro obrannou smlouvu s USA, na jejíž uzavření je hrdý, budou v Parlamentu hlasovat nejen politici vládní koalice, ale také alespoň část poslanců opozice.

Reakce na obrannou smlouvu s USA

Právník Ondřej Dostál, který v poslední době vystupuje na akcích hnutí PRO Jindřicha Rajchla, se na premiéra obořil, že jeho kabinet dělá stejnou chybu, jakou dělala už československá vláda před druhou světovou válkou.

Firemní sociolog Vojtěch Bednář nabídl zcela opačný pohled než Ondřej Dostál a prohlásil, že by Česká republika měla zajít dál a požadovat přístup k programu sdílení jaderných zbraní.

  • „Obranná smlouva se Spojenými Státy je nutnost pro naši bezpečnost a nezbytnost v současné situaci multipolárních hrozeb. Jsem přesvědčen, že Česká republika by v ní měla být ambicióznější a požadovat přístup k programu sdílení jaderných zbraní,“ napsal Bednář.

Reakce na obrannou smlouvu s USA

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jenom krátce, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMěchura Stanislav , 19.06.2023 14:50:11
Hele Bednáři , potřebuju nutně se dozvědět jestli tu atomovku Fiala, Černochová a Pavel dostanou. Já jsem chtěl umýt okna , takže bych se na to už vykašlal.

|  9 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…