Chtěla pomoct kamarádce. Napálili ji. Soud řeší daňové úniky v Central Group

25.06.2012 21:03

Šárka Vidličková, někdejší jednatelka společnosti Bret, chtěla pomoct kamarádce a málem kvůli tomu přišla v exekuci o dům. Několik mužů totiž přes ni mělo okrást stát na daních o 177 milionů korun. Soudní líčení v kauze daňových machinací společnosti Central Group podle serveru iHNed.cz ukazuje, jak fungují tzv. bílí koně.

Chtěla pomoct kamarádce. Napálili ji. Soud řeší daňové úniky v Central Group
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

"Když jsem podepisovala nějaké papíry, nezajímalo mě, co to je. Protože to bylo u notáře, myslela jsem, že nemůže jít o žádný podvod," řekla u soudu Vidličková. Jednatelkou firmy se stala v roce 2004, když byla na mateřské dovolené, podnikat rozhodně nechtěla.

"Kamarádka mě poprosila, jestli si nemůžu zhruba na měsíc 'vzít na sebe' jednu firmu, pak se měla předat dál. Hodně mi pomáhala, rozuměly jsme si a ráda jsem jí vyhověla," řekla dále Vidličková.

Nevědomky podepsala i plnou moc

Nezůstalo ale u jednoho měsíce, vše skončilo návštěvou pracovníků finančního úřadu a uvalením exekuce na dům. Vidličková se snažila situaci řešit, volala kamarádce, ale všechno vedlo jen k podpisům dalších papírů, mezi nimiž nevědomky podepsala také plnou moc své kamarádce Miklátkové a jejímu blízkému Merlinovi a založila několik bankovních kont.

"Já vlastně pořádně nevím, co to je být jednatelka. Teď už to chápu, že mě napálili," přiznala soudkyni. V celém případu figurovala jako tzv. bílý kůň, chtěla přitom jen pomoci kamarádce. Měla ale štěstí, firmu nakonec přepsali o čtyři roky později na někoho jiného a exekuce je tak pozastavená.

Spojitost se společností Central Group

Její dobrosrdečnosti využili její známí. Na některých smlouvách stála vedle sebe jména Šárky Vidličkové a Aleše Novotného, bývalého ředitele developerské společnosti Central Group. Ten je podezřelým v případu, který soud řeší od začátku letošního roku. Novotný se údajně podílel na vzniku falešných faktur, které měla Central Group uzavřít s fiktivními firmami, mezi nimiž byla právě i společnost Bret, píše iHNed.cz

Obžaloba Novotného viní z toho, že se svými společníky vytvářeli v letech 2004 - 2010 falešné faktury a okrádali tak stát na daních až o 177 milionů korun. Novotný byl zatčen na podzim 2010 a od té doby je ve vazbě. Hájí se tím, že denně podepisoval mnoho faktur a za jejich plnění nezodpovídal. Obžalovaným hrozí trest deseti let odnětí svobody.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…