Chtěli mě zavraždit, stěžuje si miliardář Janeček. A souviselo to prý s tím, že si dovolil kritizovat Klause

22.08.2015 9:13

První informace o tom, že se plánovala jeho vražda, získal miliardář a zakladatel Nadačního fondu proti korupci Karel Janeček před čtyřmi měsíci. „Měl to být asi nájemný vrah, zkrátka podsvětí. Částka deset milionů korun, kterou za vykonání vraždy nabízeli, byla velká. Takže je s podivem, že se to nepovedlo domluvit,“ řekl Janeček dnešním Lidovým novinám, které s ním na toto téma přinášejí rozhovor.

Chtěli mě zavraždit, stěžuje si miliardář Janeček. A souviselo to prý s tím, že si dovolil kritizovat Klause
Foto: archiv
Popisek: Miliardář Karel Janeček

Janeček odmítl, že by informace o tom, že se chystá jeho fyzická likvidace, získal od policie. Svůj zdroj označil pouze jako „informátora“.

Podrobnosti o motivech neví, pouze se domnívá, že se mu chtěl vraždou pomstít podnikatel a blízký přítel exprezidenta Václava Klause Peter Kovarčík. Co jej k tomu mohlo vést? „Protikorupční fond pomohl rozjet vyšetřování jeho švýcarských účtů,“ domnívá se Janeček.

Na otázku, zda si je jist, že mělo jít o jeho fyzickou likvidaci, odpověděl Janeček jen „Ano“. Kolik lidí se mělo jeho vraždy účastnit, neví. Uvedl pouze, že za jeho vraždu byla nabízena částka deset milionů korun. „Takže je s podivem, že se to nepovedlo domluvit,“ konstatoval.

Kovarčík nebyl zrovna důvěryhodnou osobou

Na otázku, proč se to nepovedlo, odpověděl: „Podle mě jsou dva důvody. Zaprvé pan Kovarčík nebyl zrovna důvěryhodnou osobou. Zadruhé si myslím, že případní vrazi do toho nechtěli jít z důvodu, že jsem byl na veřejnosti poměrně dobře známou osobou. Jsem rád, že se mi nic nestalo. Zajímavé je, že nakonec Kovarčík skončil na umyvadle. Těžko říct, jestli to byla opravdu náhoda nebo něčí úmysl.“

Janeček také připustil, že pokus o jeho vraždu může souviset s Klausovou amnestií a s tím, že Janeček už dříve na adresu Klause uvedl, že „v podstatě posvětil kradení, dnes stále korupci zlehčuje a snaží se rozkrádání zastírat“. Podle Janečka se pokusy jej zabít objevily právě v době, kdy jeho protikorupční fond poslal do Švýcarska tamní prokuratuře dopis s podezřením, že existuje nějaký tajný Kovarčíkův účet.

List dodává, že po odeslání tohoto dopisu Švýcaři skutečně takové konto objevili. Švýcarská a česká policie prý nyní zkoumají, komu peníze patří a jaká je podstata 600 milionů korun na účtu tajemné firmy Pendlehill Marketing Ltd. v bance Credit Suisse.

Jakl na žádost Kovarčíka potvrdil text článku 2 v amnestii

Kovarčík měl prý k tomuto účtu přístup. „Policie se při vyšetřování opírá mimo jiné o Kovarčíkův osobní diář,“ uvedl list s tím, že existuje podezření, že zmíněných 600 milionů souvisí s prezidentskou amnestií Václava Klause. „Protikorupční fond ve svých zjištěních v případu Kovarčík narazil na osoby, které se pohybovaly v minulém prezidentském období kolem Václava Klause,“ podotkl list.

Jedním z nich má být bývalý Klausův tajemník Ladislav Jakl. „Ladislav Jakl byl ten, který na požadavek PK (podle LN je tím myšlen Peter Kovarčík) potvrdil text ,článku 2‘ v amnestii. Byl tedy vlastně zástupcem Václava Klause a PK zprostředkovatel potenciálních klientů,“ píše se prý v dopise Švýcarům.

Deník v této souvislosti poukazuje na to, že právě aboliční pasáž Klausovy amnestie způsobila zastavení řady velkých kauz, třeba H-System nebo konkurzní mafie soudce Jiřího Berky.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…