Chtěli ukázat Jurečkovi, že to tam neřídí... Rebelie u lidovců vynesla ostrého konzervativce

04.07.2023 17:39

POLITICKÝ MONITORING Advokát Aleš Dufek se stal novým šéfem poslaneckého klubu KDU-ČSL. Nahradil ministra zemědělství Marka Výborného.

Chtěli ukázat Jurečkovi, že to tam neřídí... Rebelie u lidovců vynesla ostrého konzervativce
Foto: CNN Prima NEWS
Popisek: Poslanec Aleš Dufek (KDU-ČSL) varuje, že manželství pro všechnymůže prolomit červenou linii

Členem KDU-ČSL je od roku 2017. V poslanecké lavici je v tomto volebním období nováček.

Nejprve byl vcelku nenápadným poslancem, pak na sebe ale upozornil svými konzervativními názory. Když se však letos v červnu projednávaly novely zákona o manželství pro všechny, prosadil se svými konzervativními názory. Myslí si, že svazek dvou lidí stejného pohlaví by neměl být nazýván manželstvím. Proč by to mělo být jinak, když za otrokářské společnosti, za feudalismu, v komunismu anebo nacismu to bylo tak, že svazek manželství je jen mezi mužem a ženou.

Při projednávání této novely také zmínil, že vytvářejí taková jednotlivá práva pro občany a firmy, kterými zasahují do práv ostatních lidí. Bývalý advokát Aleš Dufek byl na podzim roku 2021 zvolen do Poslanecké sněmovny.

V poslaneckém klubu KDU-ČSL je předsedou odborné komise Spravedlnost a lidská práva. Když z postu předsedy poslanců KDU-ČSL odešel ministr zemědělství Marek Výborný, navrhli jej podle jeho slov kolegové. Není prý zvyklý utíkat před odpovědností, a tak jejich jmenování přijal. Volbu vyhrál, ač nepatřil k favoritům, zmiňováni byli spíše poslanci Tom Phillip nebo Šimon Heller.

Nový předseda chce pokračovat v práci svého předchůdce, ale rovněž zachovávat značku KDU-ČSL tak, jak je doposud známa. Podporu měl získat především od konzervativních moravských poslankyň. Podle informací z klubu měla být jeho volba rovněž signálem moravského křídla předsedovi Marianu Jurečkovi. „Chtěli ukázat Jurečkovi, že si to tam neřídí,“ citují Seznam Zprávy jednoho nejmenovaného poslance. 

Aleš Dufek pořádá společně s Romanou Bělohlávkovou, Ninou Novákovou a Pavlou Golasowskou semináře a kulaté stoly, kde se zabývají tradičními rolemi muže a ženy. Na nich poslanec s oblibou rozvíjí své teorie o rozvodu, za který podle něj mohou muži i ženy.

V březnu na Facebooku Aleš Dufek popřál ženám k MDŽ. Přál jim, aby se z nich nestaly nepřátelské, bezpohlavní a naprosto podřízené ženy vůči mužům a aby nebyly hloupě naivní. Také aby od svých mužů přijímaly sílu a ochranu a svým mužům a dětem rozdávaly celý život svou krásu a něžnost. Předseda říká, že být konzervativní pro něho znamená ctít zásady zdravého rozumu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jestliže někdo vstoupí k lidovcům v roce 2017 nemůže být normální...., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseF.L.Hek , 04.07.2023 18:00:24

|  5 |  0

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…