Chystá se Rusko na světovou krizi? Hromadí zlato, raketovým tempem. A další změny

28.12.2019 17:38

Ekonomický novinář Ivan Tkačev pro server ridl.io upozorňuje, že se Rusko zřejmě podle svých makroekonomických ukazatelů snaží připravit na případnou ekonomickou krizi. Tkačev ukazuje, že Rusko začalo hromadit státní rezervy, přičemž se zároveň rozhodlo mírnit své vládní výdaje. Ty nyní nedosáhnou tempa růstu ruského HDP ani za případného pesimistického scénáře růstu. Zároveň se tato země uchyluje i k hromadění svých zlatých rezerv, jejichž hodnota opět navýšila.

Chystá se Rusko na světovou krizi? Hromadí zlato, raketovým tempem. A další změny
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Moskva v noci a vánoční výzdobě

Anketa

Prospěl spolek Milion chvilek pro demokracii České republice?

7%
93%
hlasovalo: 62899 lidí
Podle Tkačeva provedly po poklesu cen ropy v roce 2014 a zároveň po zasažení země západními sankcemi ruské úřady „působivé úpravy“. Ekonom píše, že Rusko v reakci na tento dvojitý šok snížilo svůj rozpočet a po vyčerpání rezervního fondu do roku 2017 začalo hromadit státní rezervy.

Ukazatel závislosti rozpočtu na produkci a vývozu ropy a zemního plynu podle ekonoma snížil z 10 % HDP v letech 2009–2016 na 5,8–5,9 % HDP v návrhu rozpočtu na období 2020–2022.

Konsolidace rozpočtu pak v Rusku pokračovala od roku 2015 do roku 2018. Mezitím se rozpočtový schodek ve výši 3,4 % HDP (2016) transformoval na rozpočtový přebytek 2,6 % HDP (2018), zatímco úspory v cizích měnách ve Fondu národního bohatství (NWF) a na vládních účtech v Ruské centrální bance (CBR) dosáhly do konce září 2019 výše 133 miliard USD (to je téměř 8 % ruského HDP).

Vývoj rozpočtového přebytku Ruska od roku 2012 s výhledem do roku 2022 (v procentech ruského HDP):

Zdroj: Ivan Tkačev, https://www.ridl.io/en/russia-s-new-budget-are-there-any-development-incentives/?fbclid=IwAR1X_sD4uIKRh8Bqwau-NMI-Jq4Y1_ZG597FCfv3o2K3DMURM5JYgORjCnA

Dále Tkačev hodnotí, že do poloviny roku 2019 Rusko dosáhlo vzácných úspěchů mezi svými vrstevníky na rozvíjejících se trzích. Mířil tím k tomu, že veřejný dluh této země byl plně pokryt veřejnými úsporami. Rusko tedy v současnosti nemá čistý veřejný dluh.

Tyto úspěchy v oblasti veřejných financí se ovšem neodrážejí do hospodářského růstu. Podle předpovědí mezinárodních ratingových agentur, hospodářských institucí a samotné ruské vlády, dosáhne růst HDP v roce 2019 pouze něco mezi jedním až 1,3 %, zatímco potenciální růst se bude pohybovat v rozmezí 1,5-2 %. Jednou z možných reakcí je dle Tkačeva proticyklická politika, tj. zvýšení výdajů za účelem posílení hospodářského růstu. I přesto ale ruské ministerstvo financí tvrdí, že nový rozpočet vytvoří ekonomické pobídky.

Ministerstvo zdůraznilo, že „výdaje federálního rozpočtu se během příštích tří let zvýší“. To sice platí o nominálních výdajích, které vzrostou o 1,9 % v roce 2020 (ve srovnání s odhadovanými výdaji v roce 2019), o 5,8 % v roce 2021 (proti roku 2020) a 5,5 % v roce 2022 (proti roku 2021); co však již ministerstvo opomíjí je, že v ruských dějinách nebyl téměř žádný rok, kdy výdaje v nominálních hodnotách rublů skutečně poklesly, za což může především inflace, i když v poslední době klesla na 3-4 %.

Ekonom se rozhodl odhadnout příjmy a výdaje s přihlédnutím k inflaci a převedl je na stálé ceny v roce 2018. Průměrný roční index spotřebitelských cen pak použil jak deflátor. Ukázalo se, že se ve stálých cenách federální výdaje do roku 2022 zvýší ve srovnání s rokem 2020 pouze o 3,2 %. V reálných hodnotách budou vládní výdaje růst pomaleji než ruský HDP za dobu tří let.

Ruské vládní výdaje v reálných hodnotách (biliony rublů) :

 

Výdaje při konstantních cenách z roku 2018 jsou označeny modře, oranžová křivka grafu znázorňuje současnou cenovou hladinu. Zdroj: Ivan Tkačev, https://www.ridl.io/en/russia-s-new-budget-are-there-any-development-incentives/?fbclid=IwAR1X_sD4uIKRh8Bqwau-NMI-Jq4Y1_ZG597FCfv3o2K3DMURM5JYgORjCnA

Tkačev vysvětluje, že to tedy znamená, že vládní výdaje reálně nedosáhnou tempa růstu HDP ani za scénáře pesimistického růstu. Do roku 2022 budou výdaje v reálných hodnotách téměř 5 % pod úrovní roku 2014.

Podobně budou klesat i nominální výdaje federálního rozpočtu, tedy ze 17,7 % v roce 2019 na 16,9 % do roku 2022. Pro srovnání, v letech 2012–2016 činily vládní výdaje 18-19 % HDP ročně.

Ruské příjmy a výdaje v procentech HDP:

Příjmy jsou vyjádřeny modrou křivkou, výdaje oranžovou. Zdroj: Ivan Tkačev, https://www.ridl.io/en/russia-s-new-budget-are-there-any-development-incentives/?fbclid=IwAR1X_sD4uIKRh8Bqwau-NMI-Jq4Y1_ZG597FCfv3o2K3DMURM5JYgORjCnA

Podle ekonoma se ukazuje, že z hlediska celkových vládních výdajů nedochází k výraznému nárůstu fiskálních ekonomických pobídek. Připomíná rovněž, že vládní výdaje v Rusku (v procentech HDP) jsou mnohem nižší, než je tomu i v zemích OECD.

Rusko se v poslední době kromě vládních výdajů rozhodlo zaměřit i na růst svých zlatých rezerv, jak to činí i jiné země v Evropě. Země v posledním desetiletí hodnotu rezerv tohoto drahého kovu dokonce ztrojnásobila. V minulém roce hodnota ruského zlata vyskočila o 42 % až na 109,5 miliardy dolarů. Zlato tak nyní tvoří největší podíl na celkových ruských rezervách od roku 2000.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…