Cíl maturit: profilující předmět, který by vysoké školy vzaly místo testů

02.09.2013 21:22

Forma maturit by i v blízké budoucnosti měla zůstat stejná jako dosud. Ministr školství Dalibor Štys by však v budoucnu uvítal jednu změnu. Začlenil by se nepovinný profilující předmět, který by vysoké školy akceptovaly místo přijímacích testů.

Cíl maturit: profilující předmět, který by vysoké školy vzaly místo testů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Dalibor Štys

„Forma maturit bude stále stejná,“ ujistil v Hyde Parku na ČT ministr Dalibor Štys. „V nejbližší době se s Cermatem počítá,“ dodal. Letos by tedy měla podoba maturit zůstat stejná, do budoucna se ale ministerstvo minimálně snaží o zlevnění.

Co se týče různých námitek, těm je ministr v demisi přístupný a podle svých slov se jim bude snažit vyhovět. Jde například o dyslektiky, kterým současná podoba testů dělá problémy.

Štys ale také hovořil o možné nové funkci maturit. Podle něj je totiž špatně, že maturita není vysokými školami akceptována místo přijímacích zkoušek. Proto by rád připravil „jeden z předmětů profilující ke zkoušce, který by měřil studijní předpoklady“.

„To by byla cesta, pokud by s tím souhlasily vysoké školy, která by byla velmi zajímavá motivace pro gymnázia a střední průmyslové školy, aby takový předmět přijaly,“ vysvětloval v pořadu. „Pokud by byla matematika profilující, nemůže být povinná,“ dodal Štys k často konzultovanému předmětu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Netflix nebo HBO. Nebaví, zruším předplatné. Proč to nejde u ČT, ptají se lidé

14:25 Netflix nebo HBO. Nebaví, zruším předplatné. Proč to nejde u ČT, ptají se lidé

Jak oznámil ministr Baxa z ODS, připravovaná mediální novela znamená změny. Místo 135 Kč se bude pla…