Čína: Ruskou válku nepodporujeme, Rusku zbraně nedodáváme

06.04.2023 12:24

Čínský velvyslanec při EU Fu Cong naznačil, že čínsko-ruské partnerství není tak neotřesitelné, jak by se mohlo zdát. Prohlášení vládců obou zemí z minulého roku nebylo podle velvyslance zcela správně pochopeno. Ruský prezident Vladimir Putin ve stejné době obvinil Západ, že je zodpovědný za rozpoutání války na Ukrajině. Ruský ministr zahraničí konstatoval, že Američané dnes dodávají zbraně „ukrajinským nacistům“ a doufal, že se brzy probudí a sednou si k jednacímu stolu. BBC se rozhodla ukázat, kolik bolesti přináší invaze na Ukrajinu samotným Rusům.

Čína: Ruskou válku nepodporujeme, Rusku zbraně nedodáváme
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ruská samohybná houfnice 2S19 Msta-S

Válka na Ukrajině trvá již déle než 13 měsíců. A nejméně od srpna 2022 se bojuje o Bachmut. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, kdy se Ukrajinci stáhnou z Bachmutu.

„Prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že ukrajinské síly se v případě potřeby stáhnou z Bachmutu, aby se vyhnuly obklíčení, ale zatím neposuzují potřebu tak učinit,“ napsal washingtonský institut pro studium války.

ISW informuje

Americká zpravodajská stanice CNN uvedla, že Ukrajinci odrazili u Bachmutu v posledních pár hodinách dalších dvacet ruských útoků.

„Bachmut, Avdijivka a Marinka zůstávají v epicentru bojů,“ uvedl ukrajinský generální štáb ve své ranní aktualizaci. Štáb rovněž uvedl, že jeho síly provedly 17 úderů na ruské pozice a vojenskou techniku.

Ruský prezident promluvil před Národní bezpečnostní radou a zdůraznil, že je třeba rychleji integrovat okupované regiony Ukrajiny – Doněck, Luhansk, Záporoží a Cherson – do Ruské federace. Ukrajince obvinil, že na území, které už Ruská federace považuje za své, páchají teroristické útoky.

„Putin zdůraznil potřebu zintenzivnit prosazování práva vynucovacích operací na ochranu před takovými útoky. .... Putin se také pokusil vykreslit Rusko jako respektovanou světovou mocnost. … Uspořádal televizní setkání, při kterém předal pověřovací listiny velvyslancům vedoucím 17 diplomatických misí. Během něhož vyzdvihl úzké vztahy Ruska s dalšími zeměmi, např. se Sýrií. a se Sdružením zemí jihovýchodní Asie (ASEAN), pravděpodobně v rámci pokračujících ruských snah oslovit země Asie, které nemají tak blízko k Západu,“ uvedl ISW.

Proti USA a EU se Putin znovu ostře vymezil a obvinil Západ, že je zodpovědný za rozpoutání války na Ukrajině.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov však současně uvedl, že je v zájmu Ruské federace udržovat vztahy se Spojenými státy.

„Jsme skutečně v horké fázi války, protože ukrajinští nacisté používají především americké zbraně. A americká administrativa neustále vyhrožuje, že dodá zbraňové systémy s delším dosahem a smrtonosnější,“ řekl Lavrov. „Ale přesto si myslím, že bychom měli i nadále podporovat naše vztahy, a doufáme, že se Američané okamžitě probudí a vrátí se k jednacímu stolu. Uvidíme, nebudeme muset dlouho čekat.“

BBC se rozhodla ukázat, kolik bolesti přináší invaze na Ukrajinu samotným Rusům. Je to prý dobře vidět např. ve městě Kostroma ležícím asi 372 km východně od Moskvy a asi 20 km východně od Jaroslavli, kde žije přes 600 tisíc lidí.

Ve městě Kostroma sídlí slavný ruský pluk, který se v minulosti účastnil celé řady ruských válek. Během vpádu na Ukrajinu utrpěl tento pluk podle BBC těžké ztráty. „Do dubna loňského roku jsme potvrdili 39 obětí, koncem července 62 obětí a nyní počet obětí dosáhl 94,“ uvedla BBC s tím, že pracovala s dostupnými fotografiemi vojáků a hrobů ve městě. Jedním ze zdrojů byla např. ruská sociální síť V Kontaktě a vedle toho zprávy z místních médií.

„Skutečný počet mrtvých 331. armády je pravděpodobně mnohem vyšší. Někteří vojáci pocházejí z měst mimo Kostromu, což značně ztěžuje dohledávání informací o nich. Několik vojáků bylo prohlášeno za nezvěstné – někteří z nich se mohou počítat mezi mrtvé. Když vezmeme v úvahu těžce zraněné nebo zajaté, lze předpokládat, že válka na Ukrajině stála pluk několik set vojáků,“ uvedla BBC.

Gubernátor Kostromy Segej Sitnikov před svými spoluobčany zdůrazňuje, že je třeba chlapcům na frontě pomoct, jak je to jen možné. V prosinci loňského roku jim podle BBC na frontu přivezl balíčky s jídlem a civilní drony dostupné v obchodech.  

„Povolání výsadkářů, které je součástí širší ruské mobilizace, podtrhuje míru vyčerpání ukrajinské kampaně profesionální armády země, jejíž ukázkovou součástí byla 331. výsadková brigáda. Na záběrech z listopadové přehlídky bylo předvedeno 150 branců před jejich odesláním na frontu,“ napsala BBC.

Britská zpravodajská stanice odhadla celkovou sílu ruského pluku na 1500 až 1700 osob. Na počátku války prý bylo na Ukrajinu posláno asi 1000 až 1200 mužů, ale po neúspěšném pokusu o dobytí Kyjev, při kterém jednotka utrpěla těžké ztráty, byla stažena a postupně opět doplněna o nové rekruty.

„Při následných akcích se pluk pohyboval po všech hlavních ohniscích střetů – na začátku léta v Izjumu, později v Chersonu a nyní zpět v Donbasu. Sledováním dat uvedených v oznámeních o úmrtí na kostromských sociálních sítích je možné zjistit, kdy (a často i kde) byla jednotka nasazena do čela útoků a kdy byla stažena z linie, aby si lízala rány. Například shluk mrtvých v únoru ukazuje na to, že se prvky 331. jednotky angažovaly v Kreminně,“ napsala BBC.

Čínský velvyslanec při EU Fu Cong podle ISW dal najevo, že partnerství Číny s Ruskem není tak pevné, jak by se mohlo zdát na první pohled. Konstatoval, že „partnerství bez hranic“, které ruský a čínský vládce prezentovali před zimními olympijskými hrami v Číně, nebylo správně pochopeno. Čína podle velvyslance při EU nepodporuje ruskou válku na Ukrajině a neposkytuje Rusku zbraně.

Institut doplnil, že toto prohlášení je v souladu se závěry analytiků ISW, kteří po setkání šéfa čínských komunistů Si Ťin-pchinga s Vladimirem Putinem v Moskvě upozornili, že Vladimir Putin nemůže být spokojen, protože nedokázal rusko-čínské partnerství prodat jako to nejpevnější a nerozborné.

Francouzský prezident Emanuel Macron podle CNN při příletu do Pekingu promluvil o válce na Ukrajině a novinářům řekl, že „každý, kdo pomáhá agresorovi, by byl spoluviníkem“. Vyjádřil naději, že „zájmem Číny není přihlížet nekonečné válce“. Na Macronova slova upozornila americká zpravodajská stanice CNN.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

DVOJÍ METR, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusenikolkamor , 06.04.2023 16:05:48
"Každý, kdo pomáhá agresorovi, by byl spoluviníkem" prohlásil Macron v Číně. Tak to opravdu na tohoto šášulu sedí. Když pomáhala Francie a Británie američanům v brutálních agresích na Jugoslávii, Afganistán, Libyi, Sýrii, kde povraždili statisíce civilních obyvatel, tak jako nebyli spoluviníkem? Jak tyhle zločiny a terorismus největšího zrna v těchto zemích vůbec berou, když se takhle vůči RF ohrazují? Jako nějaké mírumilovné mise, boj za "demokracii a svobodu" nebo jak si to tam proboha zdůvodňují, že je za to nikdo neodsuzuje, neukládá sankce, nezakazuje účast na sportovních soutěžích apod? Vždyť je to do nebe volající POKRYTECTVÍ A DRZOST. A ještě si drze dovolují vyhrožovat Číně aby nedodávali zbraně RF. Takže oni mohou už asi 10 let vyzbrojovat nácky na Ukrajině, dodávat jim smrtonosné zbraně a eskalovat válku a zabíjení vojáků a civilistů na obou stranách, ale Čína pod pohrůžkami a sankcemi NESMÍ?????? Co si to ti amíci a NATO vůbec dovolují? Největší teroristické zrůdy světa s nejvíce zločiny a obětmi v historii budou Číně zakazovat a určovat, zda mohou dodávat zbraně RF? Zloděj křičí, chyťte zloděje? Nestoudnost, pokrytectví a drzost nezná mezí. Jak je možné, že tohle nikomu nevadí, všichni najednou ztratili paměť nebo se nechali tak zmanipulovat prozápadní propagandou? Média a prozápadní politici a politologové o tom mlčí jak zařezaní, nikdo si proti nim nedovolí ani pípnout,ale do RF si kopne a odsoudí je každý z nich. DVOJÍ METR JAK VYŠITÝ.Velebnosti, jdu blejt...

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…