Čína má zatím ze vzájemného byznysu více než my, kritizoval Babiš. Chtěl by tam udělat kšeft jako Macron

12.04.2019 6:20

Premiér Babiš po jednání s čínským premiérem Li Kche-čchiangem apeluje, aby se bezpočetné návštěvy a kontakty promítly i do byznysu. Vzájemný obchod totiž zatím vyznívá mnohem lépe pro Čínu než pro nás, uvedl Babiš podle webu Aktuálně.cz. Premiér se svým čínským protějškem jednal na okraj dvoudenního summitu zemí střední, jihovýchodní a východní Evropy a Číny ve formátu 16 + 1.

Čína má zatím ze vzájemného byznysu více než my, kritizoval Babiš. Chtěl by tam udělat kšeft jako Macron
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

„My jsme se viděli naposledy loni na stejné akci 16 + 1 v Sofii. A musím konstatovat, že za ten rok, co jsme se neviděli, se ten byznys pohnul hlavně ve prospěch Číny,“ uvedl po krátké schůzce Babiš. „Čína mezi rokem 2017 a 2018 navýšila prodeje do České republiky o šest miliard dolarů, kdežto naše vývozy stouply jenom o 160 milionů,“ dodal s tím, že to bude třeba změnit.

„Říkal jsem, že bych si přál udělat pro Českou republiku takový byznys jako francouzský prezident Macron, který tam prodal 300 airbusů za 30 miliard eur,“ prohlásil Babiš. Kromě jiného přišla řeč také na nadcházející cestu prezidenta Zemana do Číny. „Naše vztahy s Čínou jsou velice intenzivní, pan prezident Zeman se připravuje na cestu do Číny. Těch návštěv i jednání je strašně moc, ale zatím se to ještě neprojevilo na byznysu,“ posteskl si český premiér. Usměvavý Li Kche-čchiang prý jeho výzvy bral na vědomí.

Premiér Babiš se v Chorvatsku účastní platformy 16 + 1, kde v rámci prohlubování ekonomické spolupráce probíhají dvoustranná jednání se zástupci podniků z 15 evropských států a Číny. Babiše doprovázejí podnikatelé z více než 20 českých firem z oblasti leteckého průmyslu, stavebnictví, gastronomie, vzdělávání nebo realit.

Kromě Česka je do platformy zapojeno dalších deset členských zemí Evropské unie, například Chorvatsko, Estonsko, Maďarsko, Polsko nebo Slovensko, a pět států mimo Unii jako Černá Hora a Srbsko. Nově přibude ještě Řecko. Platforma 16 + 1 se v minulosti stala terčem kritiky ze strany EU kvůli údajnému oslabování společné zahraniční politiky EU vůči Číně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…