Čipy do aut nejsou a ještě nebudou. Proč? Jsme závislí

08.07.2021 14:05

Současným aktuálním tématem je pokles českého průmyslu kvůli nedostatku potřebných součástek ve výrobě. Hostem odpoledního vysílání Radia Z byl viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar, který zdůraznil, že nedostatek čipů a součástek je globální problém a netýká se pouze České republiky. Podle něj může trvat i roky, než se situace stabilizuje. Nastínil i pozitivní scénáře. Podle jeho slov je možné očekávat, že se český průmysl letos vrátí k růstu.

Čipy do aut nejsou a ještě nebudou. Proč? Jsme závislí
Foto: Repro Youtube
Popisek: Radek Špicar

Český průmysl začíná mít problém s nedostatkem součástek. Radek Špicar na dotaz moderátorky Romany Navarové uvedl, že v České republice se problém týká všech hlavních sektorů. „Nejvíce postižený je v tuto chvíli průmysl automobilový,“ zdůraznil s tím, že to je pro celou ekonomiku velmi nepříjemné, protože ten totiž podle něj tvoří páteř českého průmyslu.

Uvedl také, že jde o nedostatek prakticky všech polovodičových součástek. Podotkl zároveň, že se nejedná jen o výsadu České republiky, ale problém má globální charakter. „Z krátkodobého hlediska je to neřešitelné,“ nastínil možnosti řešení, která jsou podle něj záležitostí týdnů, ale mnohdy i měsíců nebo let.

V tomto kontextu připomněl také fakt, že Evropa je závislá na dodávkách z Asie, řešení proto vidí i v přesunu výrobních kapacit zpět blíže ke koncovým výrobcům. „Měli bychom se zamyslet, jak v tomto směru získat zpět ztracenou suverenitu,“ řekl a pokračoval, že ceny se dramaticky zvyšují. „Když je něčeho nedostatek, cena pak samozřejmě dramaticky roste,“ vysvětlil ekonomické sounáležitosti s tím, že nyní je potřeba počkat, až se situace zlepší. Podle jeho slov je také zapotřebí vykompenzovat nedostatky, a to hlavně v podobě nedostatku pracovní síly. A to může být problém.

Na závěr představil pozitivní predikci. „I po loňském dramatickém propadu průmyslové výroby, který přesáhl pět procent, očekáváme, že se český průmysl letos vrátí k růstu,“ uvedl s tím, že s ohledem na to, že jsme z EU ekonomika nejvíce závislá na průmyslu, znamenalo by to také, že celoroční HDP by mělo být pozitivní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…