Co Hudeček kvůli Rusku a Ukrajině přerušil, nyní obnovuje Krnáčová. Čeká se na zastupitelstvo

04.11.2015 17:41

Hlavní město Praha obnoví partnerství s Moskvou a Petrohradem. Návrh primátorky Adriany Krnáčové (ANO) dnes schválil zastupitelský výbor pro kulturu. Partnerství s ruskými městy přerušila rada loni pod vedením bývalého primátora Tomáše Hudečka kvůli situaci na Ukrajině a kvůli ruské anexi Krymu. Konečné rozhodnutí bude na zastupitelstvu.

Co Hudeček kvůli Rusku a Ukrajině přerušil, nyní obnovuje Krnáčová. Čeká se na zastupitelstvo
Foto: mcpraha2.cz
Popisek: Karlovo náměstí v Praze

Podle výboru pominuly důvody, které vedly k pozastavení partnerství. Spolupráce se světovými metropolemi by prý neměla záviset na zahraničněpolitické situaci. Primátorka se v návrhu navíc odvolává na dopis ministerstva zahraničí, které Prahu vyzvalo, aby postoj přehodnotila. Opoziční TOP 09 krok kritizuje. Podle předsedy klubu TOP 09 Václava Novotného se situace na Ukrajině vůbec nezlepšila.

Praha pozastavila partnerství s Moskvou a Petrohradem v září loňského roku. Vedení Prahy tak reagovalo na postoj Ruska vůči Ukrajině, především v otázce Krymu. Hudeček tehdy vyzval další města, aby Prahu v tomto kroku následovala. Petrohrad označil zrušení za nepřátelské gesto.

Moskva byla do té doby partnerským městem Prahy od roku 1995. V roce 2000 obě města uzavřela dohodu o přátelských vztazích a spolupráci.

Protesty na Ukrajině, které vyvrcholily na začátku loňského roku, vedly ke svržení režimu prezidenta Viktora Janukovyče, jenž utekl do Ruska. Nedlouho poté Rusko anektovalo Krymský poloostrov a propukl konflikt na východě Ukrajiny, kde začali operovat proruští separatisté. Kyjev Moskvu obviňuje, že v oblasti bojovali i ruští vojáci. Rusové to ale popírali. Konflikt trvá dodnes a je zdrojem napětí mezi Ruskem a Západem. Boje si vyžádaly tisíce obětí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…