Co byste vzkázal protestujícím na Václaváku? ptali se novináři Babiše. A ten vyslal vzkaz, který je jistě ještě více nadzvedne

06.06.2018 15:23

Předseda vlády v demisi Andrej Babiš (ANO) a ministr zdravotnictví za hnutí ANO Adam Vojtěch předstoupili před novináře. Premiér se před kamerami ČT vyjádřil ke včerejším demonstracím proti své osobě. Zdůraznil také, že Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) nekoná nezávisle. Tam byla velká korupční aféra, vypálil mimo jiné na OLAF šéf kabinetu.

Co byste vzkázal protestujícím na Václaváku? ptali se novináři Babiše. A ten vyslal vzkaz, který je jistě ještě více nadzvedne
Foto: screen
Popisek: Andrej Babiš před novináři v Lánech.

Babiš oznámil, že vláda chce dostat více studentů na lékařské fakulty, abychom měli více lékařů v budoucnu. „135 milionů půjde speciálně pro lékařské fakulty. Už v minulosti jsme zjistili, že 2500 studentů absolvuje přijímačky, ale nedostanou se, protože nejsou učitelé,“ uvedl Babiš.

Ministr Vojtěch dodal, že s ministrem školství za hnutí ANO Robertem Plagou chystá akční plán na deset let. Podle tohoto plánu lékařské fakulty budou dostávat rok od roku více peněz tak, aby bylo možné navýšit počty studentů asi o 15 procent.

Vláda také řešila návrh zákona o pobytu cizinců na českém území. „Tam jde o to, že my máme nějaké procedury, které jsou administrativně náročné. Proto vláda navrhuje pracovní vízum,“ prozradil předseda vlády s tím, že pracovní vízum nebude zakládat právo na trvalý pobyt v České republice. „Když ten člověk u nás bude rok, ale nebude mít práci, tak bude muset jít,“ prozradil Babiš.

Poté dostali prostor novináři. Jeden z dotazů, kterému Babiš čelil, se týkal toho, kdo ze současných ministrů zůstane ve vládě. Mluvil s jednotlivými ministry o tom, kdo povede dál svůj resort? Babiš oznámil, že o ministrech bude mít víc jasno, až skončí referendum v ČSSD, tedy po 15. červnu tohoto roku. V obecné rovině doplnil, že se svými ministry pořád mluví. „Já s ministry stále mluvím. Včera jsme byli na výjezdu, tak jsme jeli v autobuse a mluvili jsme. Stále mluvíme,“ řekl premiér.

Ze strany internetové televize DVTV zazněl dotaz na včerejší demonstrace proti Andreji Babišovi. „Co byste vzkázal protestujícím, kteří včera byli v ulicích a protestovali proti vládě s komunisty?“ zaznělo.

„Protesty se změnily v protesty politiků, kteří neuspěli v prezidentských nebo sněmovních volbách. Já jsem organizátorům nabízel jednání, ale oni se mnou nechtěli jednat. Pokud z toho udělali jen sebeprezentaci těch politiků, tak já nemám protestujícím co vzkázat,“ uvedl Babiš.

Nakonec došlo i na kauzu Čapí hnízdo, ve které Babiš čelí trestnímu stíhání, že spáchal dotační podvod vůči EU. Případem se zabýval i Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF). Babiš úřad obvinil, že nejedná nezávisle. Na tiskové konferenci zdůraznil, že na svém názoru celé měsíce trvá, byť se úřad proti této tezi ohradil.

„Já na tom mém vyjádření trvám. V minulosti OLAF měl své aféry. Byla tam velká aféra korupční, kde OLAF jednoznačně selhal,“ zdůraznil Babiš.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…