Co den, to útok. Je tohle budoucnost Evropy? Odpovídá nejen Cyril Svoboda

26.07.2016 22:45

Bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) a místopředseda poslaneckého klubu Úsvit-NK Martin Lank se v úterních Událostech, komentářích přeli o to, co bude s Evropou dál. Lank volal po tom, aby lidé dostali možnost nosit zbraň, pokud splní příslušné podmínky, aby se mohli bránit sami proti teroristům. Svoboda tento model odmítl. O bezpečnost občanů se podle jeho názoru musí starat stát.

Co den, to útok. Je tohle budoucnost Evropy? Odpovídá nejen Cyril Svoboda
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Cyril Svoboda na besedě v Poděbradech o české a evropské zahraniční politice

Moderátor Daniel Takáč položil hned na úvod zásadní otázku. „Co den, to útok. Je tohle budoucnost Evropy?“ ptal se. „Začíná to tak vypadat, ale je to teda budoucnost nepěkná. Někdo říká, že bychom si na to měli zvykat, ale já si na to zvykat nechci,“ odpověděl obratem na otázku Lank.

Zdá se mu nefér, že Německo a Francie v minulosti nalákaly migranty do Evropy na práci a dnes, když se z toho stal problém, tak se o tento problém chtějí podělit i s dalšími státy Evropy, což se politikovi nezdá správné. V tuto chvíli by nám podle jeho názoru pomohlo, kdyby lidé dostali možnost se ozbrojit a zakročit proti útočníkovi, pokud se s útočníkem setkají.

Cyril Svoboda nabídl na řešení situace jiný recept. „To, co se děje, je silná výzva k tomu, co máme udělat. Máme chránit své hranice i za pomoci NATO, aby se k nám nedostali migranti ze třetích zemí a to i bez dohody bez těchto států. My nemůžeme vystěhovat všechny muslimy ven, to je bláhovost, to se zkrátka nepodaří. Já mluvím o tom, co zařídit lze. A druhá věc je, aby se demokratická společnost nenechala rozložit nenávistí. Nacisté postavili svůj režim na nenávisti, komunisté založili svůj režim na nenávisti a my nemůžeme dovolit, aby se to stalo i teď,“ varoval Svoboda.

Myšlenka ozbrojování občanů se někdejšímu členovi vlády nepozdává. „Za obranu a bezpečnost státu odpovídá stát a nikoli domobrana,“ varoval Svoboda. „Nevěřím na to, že když ozbrojím lidi, tak se stane něco lepšího. Tomu nevěřím,“ doplnil. Lank kontroval, že občan může zachránit život, když poskytne druhému člověku první pomoc. A když bude mít k dispozici zbraň, může se pokusit ochránit své spoluobčany před agresorem. „Tím samozřejmě neříkám, že bych dal zbraň do ruky každému,“ řekl Lank.

Poslanci za hnutí Úsvit se ani trochu nelíbí plán premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) na umístění dalších několika desítek uprchlíků ze Sýrie do Česka. Má totiž pochybnosti o tom, že české tajné služby dokážou uprchlíky dostatečně prověřit. Svoboda má v tajné služby větší důvěru. Navrhuje stanovit podmínky, za kterých u nás dostanou prchající Syřané azyl.

„Budeš žít v této ulici a za těchto podmínek, ale když to porušíš, tak tě pošleme zpět do Sýrie, i když se tam střílí. Tohle musí vzít do ruky veřejná moc,“ apeloval na zákonodárce exministr zahraničí. „Já jsem přesvědčen, že to možné je. Kdyby to nešlo, tak můžeme naše tajné služby rozpustit a poslat je hrát třeba ochotnické divadlo. Ale já věřím našim tajným službám, věřím českému státu,“ uzavřel své vystoupení Svoboda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …