Co mohou změnit tyto eurovolby v Bruselu? A z čeho mají mnozí obavy?

24.05.2019 10:17

Největší hybnou silou v Evropském parlamentu za poslední čtyři desetiletí je obvykle velká koalice pravicových lidovců a levicových socialistů. Server Novinky.cz však informuje o tom, že toto pravidlo se nyní může změnit. Strany pravého a levého středu budou prý s velkou pravděpodobnosti muset přibrat ještě liberály, aby měly ve sněmovně většinu.

Co mohou změnit tyto eurovolby v Bruselu? A z čeho mají mnozí obavy?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedací sál Evropského parlamentu

Tato skutečnost však prý není hlavním zdrojem nervozity, která doprovází začínající volby do unijního parlamentu. Obavy budí především vývoj na okrajích politického spektra, zejména pak pohled na růst preferencí euroskeptických kritiků Evropské unie.

Například Stephen Bannon, bývalý stratég současného šéfa Bílého domu Donalda Trumpa, se snaží „trumpizovat“ i Evropu a doufá prý, že eurovolby přinesou „zemětřesení“, jež vynese do popředí odpůrce Unie. Jiní zase hovoří s obavami o „osudové volbě“ či o „boji za duši Evropy“.

Bezesporu s největší změnou se bude potýkat Velká Británie, kde by prý měla zvítězit euroskeptická Strana pro Brexit Nigela Farage, následovaná jindy okrajovými liberály, zastánci Unie. Na ostrovech se eurovolby fakticky stanou druhým referendem o odchodu z EU.

Anketa

Kdo bude nejvíc zklamán výsledkem eurovoleb v ČR?

6%
9%
11%
2%
4%
4%
hlasovalo: 11085 lidí
A klidní rozhodně nejsou ani středoví politici ve Francii, Itálii, Německu a jinde. V celé řadě zemí Unie se podle serveru očekává vzestup stran, které vládnoucí elita spolu s médii označuje za antiimigrační, populistické či extremistické. „Pro mnoho lidí je Evropa noční můrou, nikoli snem. My pracujeme na novém evropském snu,“ uvádí Matteo Salvini, nejvýmluvnější představitel euroskeptických stran, šéf Ligy a italský vicepremiér.

Očekává se tedy, že tato seskupení budou v europarlamentu hlasitější a objevují se i obavy, že osmělení protivníci Unie by mohli účinněji blokovat navyklý provoz parlamentu EU, jehož prointegrační většina bude křehčí.

Úspěch kritiků Unie ovšem nezávisí pouze na výsledku voleb. Hlavní roli sehraje i jejich schopnost spolupracovat – a ta má své meze. Není to dáno jen tím, že část z nich se hlásí ke krajní levici a část k opačnému pólu. Stačí se podívat třeba i na vztah pravicových kritiků EU k Rusku. Pro ty západnější je Moskva skoro partner, pro ty z východu představuje naopak tabu, píše server a dodává, že dělící čáry tak běží nejen mezi krajní levicí a pravicí, nýbrž i uvnitř nich.

Posilování těchto sil má ale prý i jeden širší efekt: objevil se nepřítel, na nějž míří pozornost a před nímž kdekdo varuje. Vidina vzestupu extrémních sil by tak mohla vést k růstu volební účasti. „To je velká věc, protože se to týká legitimity parlamentu EU,“ sdělila Nathalie Bracková z College of Europe.

Do této doby účast v eurovolbách klesala. Pokud by klesla i nyní, je to jasný signál, že Unie nedokáže občany zaujmout. Pokud však prý vzroste díky střetu s protivníky EU, dostanou se tyto síly do role mouřenína, který dělá svou práci pro Unii.

  • Původní zdroj ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …