Co nevíte o Trumpovi a volbách v USA: Zásadní informace

05.05.2016 10:12

„Média se soustředila na Trumpa, ale Trump sám o sobě není problém, je jen symptom. Nebývale velká část amerického voličstva dozrála k rozhodnutí, že jedině Trump už jim může pomoci,“ píše v dnešních Lidových novinách Daniel Anýž. „Jisté je zatím jen to, že pokud primárky otřásly USA, volby mohou být přímo pyrotechnickou podívanou,“ míní jiný analytik.

Co nevíte o Trumpovi a volbách v USA: Zásadní informace
Foto: repro Fox News
Popisek: Donald Trump, republikánský kandidát na prezidenta USA

Podle zjištění průzkumu Pew Research Center 75 procent Trumpových voličů cítí, že jejich životní situace se za několik posledních desetiletí zhoršila. „Média neviděla Trumpa přicházet, protože většina amerických novinářů nerozuměla tomu, z čeho by jeho podpora vůbec mohla pramenit,“ píše Anýž.

„Stalo se pro nás špatným zvykem trávit většinu života v pohodlí zabezpečené vrstvy, v profesních kruzích mezi lidmi příbuzného postavení a demografického složení okolní společnosti,“ cituje ve svém komentáři konzervativního komentátora Davida Brookse, který vysvětluje, proč jsou lidé „jeho typu“ tak překvapení Trumpovými volebními úspěchy.

Mezi jeho voliče totiž prý patří primárně starší, bílí a spíše méně vzdělaní Američané, „kteří si ve většině sice nemyslí, že imigranti z Mexika přicházejí znásilňovat americké ženy, jak tvrdí Trump, ale cítí se ohroženi ve svém americkém způsobu života“, míní komentátor. A dodává, že „tito lidé neumějí vstřebat rozsah a rychlost změn, které s sebou mohutný a hispánský monolitní imigrační proud v posledních desetiletích přinesl“.

Reálné mzdy ve výrobní sféře v USA údajně od sedmdesátých let stagnují a přibližně od stejné doby setrvale nepřetržitě klesá zaměstnanost „bílých dělníků“. „V roce 1970 bylo bezmála 90 % bílých, ve výrobě pracujících mužů, třicátníků a čtyřicátníků, ženatých, loni už jen 52 %,“ vysvětluje příčiny Trumpovy popularity Anýž.

O budoucím prezidentovi Spojených států se tedy bude v listopadu se vší pravděpodobností rozhodovat mezi kandidátkou demokratů Hillary Clintonovou a republikánským kandidátem Donaldem Trumpem.

„Hillary v tomto souboji zatím vyhrává skoro na všech frontách. Vede v průzkumech – těch celostátních i v klíčových státech. Vrchní republikánský sponzor, miliardář Charles Koch, se nechal slyšet, že než by volil Trumpa, dá radši hlas jí. 70 procent sponzorů Teda Cruze řeklo, že Trumpovi nedají ani pěťák,“ uvádí redaktor MF Dnes Milan Vodička.

Trump tedy s moc velkou podporou republikánů počítat nemůže. Někteří prý už dokonce tvrdí, že při volbách dezertují a zvolí raději Hillary. „Další pořád bláhově myslí na variantu, že Trumpovi ukradnou vítězství na nominačním sjezdu i za cenu toho, že by hodili stranu na několik let pod rozjetý vlak,“ míní analytik. „Objevily se také plány, že strana se teď musí koncentrovat na boj o Bílý dům – ale až na ten za čtyři roky, takže letos má volby vypustit a nechat je bez boje Clintonové. To proto, aby se tam nedostal Trump,“ dodává.

Čísla prý dokonce ukazují na to, že „Clintonová začíná půlroční souboj s největším náskokem, jaký kdy kandidát v prezidentských volbách měl. Je to zhruba 69:29 (zbytek je pro Bernieho Sanderse a podobné“, uvádí Vodička.

Volby budou ovšem až za půl roku a „lidé volí i srdcem“. To, co dokáže „rozběsnit republikány, je jméno Clinton. Tohle slovo dokáže zkazit den i neutrálům, Clinton, to je univerzální americká muleta“, píše Vodička.

To ovšem podle analytika neznamená, že se Trumpovi nakonec povede stranu sjednotit a ve volbách zvítězit. „Znamená to ale, že i když Hillary je teď favoritkou, nic nemá jisté,“ míní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…