Co s nelegálně nabytým majetkem? Babiš se nemohl shodnout s Bělobrádkem

06.08.2014 18:13

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) se dostal do křížku s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) kvůli prokazování původu majetku. Na vládní tiskové konferenci se přeli o to, co by se mělo stát s nelegálně nabytým jměním a nemovitostmi. Babiš navrhuje dodatečné zdanění, Bělobrádek preferuje soud. Napsal to server Echo24.cz.

Co s nelegálně nabytým majetkem? Babiš se nemohl shodnout s Bělobrádkem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš s místopředsedou vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavlem Bělobrádkem

Napjatá atmosféra panovala ve středu na tiskové konferenci vlády. Ministr Babiš horlivě mluvil o analýze prokazování původu majetku a možnosti jeho odčerpávání. Konfiskace majetku by podle šéfa státní kasy měla probíhat daňovou cestou.

Finanční úřad by mohl prověřovat podezřelý majetek u lidí, kteří nemohli mít vysoké příjmy

„Je to jednoduché. Někdo má velký majetek a my chceme, aby finanční úřad měl větší kompetence, aby se vůbec mohl zeptat. Aby daňový subjekt skutečně prokázal, jestli peníze na tento majetek zdanil,“ prohlásil Babiš podle Echo24.cz. Zmínil přitom město Zadar v Chorvatsku, kde má údajně jeden bývalý zaměstnanec pražského magistrátu jachtu za 40 milionů korun.

„Kdyby ta jachta byla v Čechách, tak by přišel finanční úřad a zeptal by se: Vážený pane, my víme, že vaše příjmy nebyly takové. Ukažte nám, kde jste ty peníze vzal a jak jste je zdanil,“ popisoval Babiš. Nejspíš měl na mysli bývalého šéfa odboru městského investora Jozefa Macka, který má milionový majetek navzdory tabulkovému platu. Babiš si od zdanění slibuje navýšení příjmů do státního rozpočtu.

Daňová cesta nevylučuje soudní spory, oponoval Bělobrádek Babišovi

Se zdaněním ale očividně nesouhlasí šéf lidovců Pavel Bělobrádek, který by dal přednost soudní cestě. „Daňová cesta nevylučuje následné soudní spory. To je potřeba si také uvědomit,“ připomněl hlasitě na adresu Andreje Babiše.

Daňová cesta je nejrychlejší řešení. Jsme s Babišem ve shodě, uzavřel Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se snažil vnést do diskuze rovnováhu a připomněl, že vládní strany mají institut prokazování původu majetku v koaliční smlouvě. Pak se ale postavil za Babiše: „Z pohledu pozice sociální demokracie my podporujeme rozšíření pravomocí daňové správy. V první rovině je nejrychlejší řešení, které je k dispozici. Tady jsme s Ministerstvem financí ve shodě.“

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

reklama

autor: vfe

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…