Co to? „Stříbrný mužíček” s Bartošem a Lipavským na Prague Pride

12.08.2023 13:10 | Reportáž

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) s vlajkou LGBTQ komunity i ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) s českou vlajkou byli k vidění v čele průvodu hrdosti Prague Pride, který krátce po poledni vyrazil z Václavského náměstí na Letnou. V čele byl také viděn ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) a „stříbrný mužíček”, kterého můžete vidět na fotografii v úvodu článku.

Co to? „Stříbrný mužíček” s Bartošem a Lipavským na Prague Pride
Foto: Jakub Vosáhlo
Popisek: Ministr Lipavský na Prague Pride. V pozadí silně maskovaný účastník

V průvodu nechyběli ani pirátský náměstek primátora Zdeněk Hřib či ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti). Do ulic vyšla i sekce diplomatů, mezi nimiž nechyběli zástupci velvyslanectví amerického, britského, německého a nizozemského. V průvodu byl k vidění také velký transparent hnutí STAN.

Z pochodu Prague Pride. Foto: Jakub Vosáhlo

Před polednem se začali v dolní části Václavského náměstí řadit lidé, aby vyrazili na Letenskou pláň. K vidění byly erotické masky, ale i mnoho značek sponzorů, Škoda Auto přivezla na místo duhový vůz. Akce zakončí 13. ročník týdenního lidskoprávního festivalu o životě leseb, gayů, bisexuálů či translidí (LGBT+), jehož letošním tématem byly tradice a jejich význam pro fungování společnosti s mottem Tradičnější, než si myslíte.

Předchozí dění zde.

Při řazení průvodu hrál na pódiu DJ Jan Witek. Na místě začátku průvodu byly i stánky, účastníci si mohli vyrobit transparent do průvodu nebo se nechat nalíčit. Také mohli podepsat petici za manželství pro všechny. Na místě byla k vidění také loga firem, které se rozhodly akci podpořit, Škoda Auto přivezla kromě transparentů například i duhové auto. Každý ze sponzorů měl svůj očíslovaný transparent, takže bylo zřejmé, že jich je více než padesát.

Trasa vede z Václavského náměstí ulicí Na Příkopě a dále Celetnou na Staroměstské náměstí. Z něj jdou účastníci Pařížskou ulicí, zastavili se před právnickou fakultou, kde byla odehrána scénka s bublifukem a následně se jde přes Čechův most a po schodech vzhůru na Letnou. V průběhu průvodu se odpojili ministři Rakušan a Bartoš, Lipavský s náměstkem Hřibem pokračovali dále.

Na Letné bude stát Pride Park s hudebním programem na šesti různých pódiích, budou tam stánky mimo jiné s jídlem a pitím. Akce na Letné potrvá do 22:00.

Přehlídka Prague Pride s průvodem se uskutečnila poprvé v srpnu 2011. Tehdy vyvolala bouřlivé protesty konzervativců. Podle nich byl festival obscénní a nevkusně vnucoval ideologii homosexualismu. Tento pojem použil tehdejší prezident Václav Klaus, podle něhož bylo nutné proti tomuto jevu bojovat. V dalších letech protestní akce postupně slábly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ti naši politici, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 12.08.2023 13:47:32
s diplomaty našich spřátelených zemí si mysleli, že ten pochod svojí přítomností vylepší. Ale stal se opak díky nim je to ještě a hnusnější. Rakušane, neměl by jste sedět v nemocnici u napadené dívky, neboť byla napadena díky Vaší vítací politice. Ale vy se raději jdete zviditelňovat na takovou nechutnou podívanou. Ti naši politici nejsou jen hloupí ale i nechutní.

|  17 |  0

Další články z rubriky

„Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

19:45 „Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

Láska je jako mír, musíme za ni bojovat, prohlásil slovenský premiér Robert Fico (Směr) na bratislav…