Co vše si u nás nakoupili Rusové? Aktivista, který získal v ČR politický azyl, to vypouští na veřejnost

23.04.2018 18:45

Novinářka Petra Procházková se ve svém textu pro server Lidovky.cz zaměřila na to, co vlastně kupují Rusové v Česku. Právě o tom má totiž nemálo informací ruský protikorupční aktivista Michail Maglov, který má na svědomí mapu zvanou „průvodce po Karlových Varech“, která nabízí okamžitý přehled o tom, kdo si tady co koupil a kolik ho to stálo. Podle aktivisty odhaluje fakt, že mnozí ruští státní zaměstnanci mají majetek za mnohem více peněz, než si mohli vydělat za celý svůj dosavadní život.

Co vše si u nás nakoupili Rusové? Aktivista, který získal v ČR politický azyl, to vypouští na veřejnost
Foto: Václav Fiala
Popisek: Karlovy Vary po skončení filmového festivalu

Maglov podle svých slov nechce nikoho likvidovat ani trestat. „Pouze zvěřejňuji fakta,“ říká aktivista, jehož základní princip práce je čerpání výhradně z veřejných zdrojů. Maglov shromažďuje informace například o tom, kteří ruští politici a státní úředníci si nakoupili domy, hotely a firmy v Česku, a pár hlav kvůli němu už padlo, uvedla v komentáři pro server Lidovky.cz Petra Procházková.
 
„Nikdy jsem nebyl v Karlových Varech, ale vsadím se, že je znám lépe než leckterý rodák. Ulice i domy jsem zmapoval tak, že bych se tam, myslím, nyní orientoval, jako kdybych tam prožil deset let,“ je přesvědčen Michail Maglov, který je z Omska, ale žije v Litvě, kde získal politický azyl. Odtud prý kazí dobré spaní zkorumpovaným ruským byrokratům a politikům.
 
Své důkazy údajně shromažďuje legálně, neodvolává se na nejmenované policejní zdroje, nechodí na tajné schůzky s politiky. „Každý běžný člověk musí mít možnost dohledat si to, co dělám,“ říká Maglov, který prý pouze sedí za počítačem, hledá a analyzuje, ale také ověřuje a srovnává. „To je podstata projektu Municipalnyj scanner (Obecní skener), který vymyslel a představil na semináři pořádaném v Praze Sdružením investigativních novinářů,“ upřesnila Procházková.
 
„Když jsem náhodou narazil na obchodní rejstřík České republiky, šokoval mne svojí otevřeností a komplexností. Řekl bych, že český rejstřík je nejlepší v Evropě. A ještě zadarmo,“ uvedl Maglov, na kterého prý z českého obchodního rejstříku začala vyskakovat ruská jména a bylo jich mnoho.
 
Mezi první „úlovky“ prý patřil člen dumy Permské oblasti, který má v Česku nejen firmu, ale i povolení k pobytu. Což je v souběhu s poslaneckou funkcí porušení ruského zákona. Maglov předal kauzu místním médiím a poslanec skončil. „Obecní skener míří hlavně na místní politiky. Chce pomoci ruským lokálním médiím, aby se měla o co opřít ve svém věčném boji se zkorumpovanými místními byrokraty,“ upřesnila novinářka.
 
Po hlavním městě České repubilky se Maglov zaměřil na Karlovy Vary a stáhl si podrobnou mapu se všemi zdejšími ulicemi a čísly domů. „Pak jsem vstoupil do českého katastru nemovitostí a našel si informace o vlastnících ve městě. Zaměřil jsem se na jména lidí, kteří nejspíš pocházejí z bývalého Sovětského svazu,“ vysvětloval a dodal, že po prověření obrovského množství dat vytvořil zmiňovanou mapu „průvodce po Kalových Varech“ s údaji o všech ruských, ale i ukrajinských poslancích, kteří si zde nakoupili nemovitosti.
  • Původní zdroj ZDE
Sám Maglov říká, že do nemovitostí v Česku neinvestují velcí oligarchové, ale míří sem nižší střední úroveň. Narazil například na příbuzné kazašského prezidenta Nazarbajeva i na řadu Ázerbájdžánců včetně členů prezidentova okolí, kteří v Karlových Varech prý skupovali nejdražší nemovitosti. „Například v ulici Sadová jsme našli deset hotelů, které oficiálně patří vládě republiky Tatarstán, moskevské radnici, něco tady má i pan Bašajev, tchán ázerbájdžánského prezidenta,“ uvedl Maglov s tím, že Česko je dostupné pro lidi na úrovni vedoucího odboru v Moskvě, ale pro poslance moskevské dumy už bude vaše republika málo. „Ti budou koukat po Španělsku či Itálii,“ uzavřel.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…