Cože, vy říkáte příznivcům Ruska ,,jednodušší lidi"? V TV bylo opravdu veselo

12.05.2015 11:40

Známý poslanec slovenské strany Smer Ľuboš Blaha hájil na slovenské zpravodajské televizi TA3 cestu premiéra Roberta Fica do Moskvy. Před zástupcem slovenské pravice se mimo jiné velmi důrazně ohradil proti označování sympatizantů Ruska za „jednodušší lidi“.

Cože, vy říkáte příznivcům Ruska ,,jednodušší lidi"? V TV bylo opravdu veselo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Luboš Blaha, poslanec Národní rady SR

Ľuboš Blaha hned na úvod svého vystoupení uvedl, že odpor proti fašismu je podle něj jednou z nejcennějších slovenských politických tradic, a proto by se měla pěstovat. Proto je také velmi rád, že Robert Fico jel do Moskvy poděkovat osvoboditelům.

„Ve druhé světové válce by neměla politika vytvářet kontroverze,“ uvedl. Bez ohledu na politické cíle bychom prý neměli zapomínat, že Sovětský svaz v této válce přišel o 26 milionů obyvatel. Nezařazený poslanec Juraj Droba, který měl být Blahovým oponentem, pak uvedl, že s řadou jeho tvrzení souhlasí. Pokud jde však o průběh oslav, konvenuje mu prý více postoj prezidenta Kisky, který položil věnce 8. května na Slavíně. Váží si jej prý za to, že se rozhodl nejet do Moskvy.

Tam nakonec jel premiér Robert Fico. „Já bych nechtěl mít společnou fotku s desítkou asijských diktátorů,“ ujistil poslanec Droba. Fica prý nepodezírá z rusofilství, protože jinak podporuje západní politiku vůči Rusku. „To, že jel do Moskvy, asi souvisí s tím, že mu průzkumy veřejného mínění řekly: Pozor, máš tu ještě značnou voličskou skupinu starších, jednodušších, proruských lidí, a pro ně nesmíš vysílat jasné signály, že máš rád NATO a EU,“ myslí si Droba.

Na jeho slova reagoval Blaha, podle kterého byl výstup oponenta velmi arogantní. Velmi jej prý dráždí, když se mluví o „jednodušších lidech, kteří si ještě uchovávají lásku k Rusku“. „Proboha, odsuzovat lidi za to, že si váží památky těch, kteří nás osvobodili, a nazývat je jednoduššími, to už přesahuje všechny vrcholy arogance,“ kroutil hlavou.

Za urážlivé považuje už i to, že každý, kdo má názor odlišný od západní propagandy, je označován za „ruského trola“ a mluví se o jeho lásce k Putinovi. „Proboha, vždyť v Moskvě se neslavily Putinovy narozeniny. To byla vzpomínka na padlé vojáky, kteří se obětovali, aby tu byl mír,“ ohradil se.

Rusko je podle něj nástupnickou zemí SSSR, a proto je jasné, že hlavní oslavy proběhly právě v Moskvě. „Tak kde to proboha měli oslavovat? Kde měly být centrální oslavy 70. výročí druhé světové války? V Honolulu nebo kde?“ čílil se poslanec za stranu Smer.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Samá duha, ale jde vám o kšefty. „Klondike v neziskovkách“. Peklo ve slovenském parlamentu, opozice řvala sprosťárny

6:04 Samá duha, ale jde vám o kšefty. „Klondike v neziskovkách“. Peklo ve slovenském parlamentu, opozice řvala sprosťárny

Slovenský parlament zažil v pátek během jednání o odvolání tamní ministryně kultury Martiny Šimkovič…