Čtvrtá dávka. „Přestaňte už lhát.“ Odhad, co bude v ČR

01.11.2021 14:34 | Ze sítí

Monoklonální protilátky účinkují krátkodobě, očkování vytváří dlouhodobou ochranu, píše se na Aktuálně.cz. To ovšem rozporuje imunolog Jiří Šinkora, který se trefuje do faktu, že se po šesti měsících očkuje třetí dávkou a podle něj bude následovat čtvrtá. „Kdyby úřednící, odborníci a odborné společnosti přestali průhledně lhát, možná by jim lidé začali věřit,“ říká. Nicméně, promořenost už je prý znát na počtu hospitalizovaných. „Až na výjimky zemře už jen několik set neočkovaných a neimunních starších dospělých,“ odhaduje, a proto je podle něho současná vlna jen vlnkou.

Čtvrtá dávka. „Přestaňte už lhát.“ Odhad, co bude v ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Očkování proti Covid 19

Anketa

Souhlasíte s tím, že hospodský musí od 1. listopadu kontrolovat bezinfekčnost?

hlasovalo: 42751 lidí
Ti, kterým hrozí těžký průběh covidu, mohou být léčeni tzv. monoklonálními protilátkami. O tuto infuzi, jež dle lékařů dobře funguje, má podle článku Aktuálně.cz zájem čím dál více lidí a poptávka se stále zvyšuje. Tyto protilátky obsahují také léky Regeneron a Bamlanivimab. Dle rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví jsou ovšem dostupné jen pro pacienty starší 65 let, pokud jim vyšel pozitivní test nebo byli úzkém kontaktu s nakaženou osobou.

„Lékaři i odborníci však upozorňují, že lidé by neměli na monoklonální protilátky spoléhat a měli by upřednostnit očkování,“ píše se ovšem také na Aktuálně.cz. A také: „Ochranný efekt je pak podobný jako u očkování. Ovšem s podstatným rozdílem. V případě monoklonálních protilátek je sice pacient proti covidu chráněn okamžitě, imunita mu však vydrží jen pár týdnů. Po vakcíně naopak buňkám asi deset až čtrnáct dnů trvá, než se naučí produkovat správné protilátky, zato má člověk ochranu zajištěnou na podstatně delší dobu.“

Právě to, o kolik je ochrana „dlouhodobější“ rozporuje imunolog Jiří Šinkora s odkazem na to, že se začíná s aplikací třetí dávky a přijde podle něho i čtvrtá. „Nemám nic proti vakcínám. Mnoho starších spoluobčanů mohou zachránit. Mám ale hodně proti oficiálním hoaxům tvrdícím, že očkování chrání své příjemce ve více než 97 procentech a navždy,“ říká.

A dodává: „Kdyby úředníci, odborníci a odborné společnosti přestali průhledně lhát, možná by jim lidé začali věřit. Kdyby vláda namísto sprostého nátlaku něco vysvětlovala, možná by na očkování přišlo víc ohrožených. Kdyby byl ministr zdravotnictví kompetentní, měli bychom méně mrtvých a lepší kolektivní imunitu. Ale to jsou kdyby.“

Na téma „dlohodobé“ ochrany si ještě přisadil, když slyšel, že Izrael požaduje očkování ne starší šesti měsíců: „Tomu říkám skvělá vakcína s dlouhodobým účinkem.“ Dle serveru Business Insider se Izrael skutečně rozhodl, že pro návštěvu barů a restaurací budou Izraelci potřebovat třetí dávku vakcíny.

Imunolog dnes komentoval i současnou „vlnu“ hospitalizovaných, kterou na Novinky.cz porovnávají s minulým rokem. „Je to porovnání SARS-CoV-2 pozitivních pacientů, kteří potřebují kyslík a více komplikované způsoby podpory dýchání. Porovnání loňského a letošního roku. Účinek promoření a zřejmě i očkování je jasně vidět. Je to moc dobrá zpráva a taky důvod, proč vlnu nazývám vlnkou. COVID se stává běžným respiračním onemocněním. Pokud se nestane něco naprosto nepravděpodobného, až na výjimky zemře už jen několik set neočkovaných a neimunních starších dospělých,“ říká.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…