Čtyřkoalice v Jablonci nevznikne, ANO nechce Změnu

14.11.2014 14:23

Koalice čtyř stran v Jablonci nevznikne, ANO odmítlo spolupracovat se Změnou pro Jablonec. ČTK o tom dnes informoval Jindřich Berounský ze Změny a potvrdil to i lídr ANO Milan Kouřil. O podobě koalice ve statutárním městě se tak znovu vyjednává, šanci má opět dosud vládnoucí ODS.

Čtyřkoalice v Jablonci nevznikne, ANO nechce Změnu
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Náměstí v Jablonci

V Jablonci se na koalici původně domluvily čtyři strany - ANO, ČSSD, Změna pro Jablonec a Nová budoucnost. ANO nyní změnilo názor. „Po měsíci jsme dospěli k přesvědčení, že se Změnou koalici neuskutečníme. Je mezi námi nepřekonatelný příkop v přístupu k práci i programovém pohledu. Jako tým bychom nevydrželi dlouho, hledáme proto lepší řešení," řekl Kouřil.

Volby v Jablonci vyhrála ODS

Koalice čtyř stran by v zastupitelstvu měla většinu 17 ze 30 mandátů, bez Změny má jen menšinu 13 hlasů. Kouřil připustil, že už vedou jednání o vytvoření jiné koalice. „Zatím je předčasné říkat, jaká bude," konstatoval.

Volby v Jablonci vyhrála ODS, která získala stejně jako druhé ANO sedm mandátů. Po čtyřech křeslech má v zastupitelstvu ČSSD a Změna pro Jablonec. Tři získalo uskupení Domov nad Nisou, které poslední čtyři roky ve městě spolu s ODS vládlo. Po dvou zastupitelích mají Nová budoucnost pro Jablonec a TOP 09, jednoho komunisté.

Moc možností na složení koalice v Jablonci není, ČSSD odmítla spolupráci s ODS a v úvahu tak připadají jen dvě možnosti. Spojení ODS, ANO a Domova se 17 hlasy nebo ČSSD, ANO, Domova a TOP 09, případně uskupením Nová budoucnost s těsnou většinou 16 hlasů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…