Cyril Svoboda varuje: Rusko má zájem na slabé Evropě

07.12.2011 23:06

Do Prahy přiletěl již podruhé ruský prezident Dimitrij Medveděv. Přestože se zdrží pouhým 24 hodiny, návštěva může mít dalekosáhlé následky. V sázce je totiž tendr na dostavbu Temelína, o který má Rusko zájem spolu s Francií a USA. „Pokud by nebylo Temelína, je otázka, zda by Medveděv vůbec přiletěl,“ podotkl analytik Asociace pro mezinárodní otázky Karel Svoboda.

Cyril Svoboda varuje: Rusko má zájem na slabé Evropě

Za 24 hodin se toho nestihne moc projednat a nabízí se tak otázka, zda návštěva není pouze formální. „Podle mě je vše už předjednáno," tvrdil bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda v Událostech, komentářích. „Rusko má zájem na slabé Evropě, se státy chce jednat samostatně, ne jako s celkem. Stát se tak chová v logice věci, ale jde o to, jak zareaguje Česko. Domnívám se, že tato návštěva je dost podceněna, a přestože je tak krátká, může mít následky i za deset let," upozornil.

Karel Svoboda dodal, že Česká republika je pro Rusko vstupní branou do Evropské unie. „Působí tady ruské tajné služby, to je více než jasné. Je to šance pro ruské podnikatele, jak se dostat do Evropy."

SLEDUJEME: Návštěva Medveděva


Rusko chce posílit vliv

Právě působení ruských agentů je znepokojivé. Podle výroční zprávy BIS jejich aktivivita vzrostla. Obava, zda Rusko nechce posílit vliv na zdejší ekonomiku a energetiku, je hlavním důvodem, proč by Česko mělo ruskou nabídku dobře zvážit. „Já se věnuji spíše ekonomice a z tohoto hlediska je tato nabídka poměrně výhodná. Ruské firmy nabízejí největší flexibilitu, co se týče dodávek. Ale nebezpečí ze strany Ruska může být poměrně citelné," uvedl Karel Svoboda.

Analytik přesto věří, že Rusko má velké šance zakázku snů získat. „Rusové se snaží akcentovat český průmysl, nabídli spolupráci s českou firmou." Ruská společnost Atomstrojexport se o tendr uchází spolu českou firmou Škoda JS a země nabízí i další lákavé kontrakty pro Českou republiku.

Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…