Dalibor Balšínek: Sobotka to vzdal. Ví, že Zeman a Babiš ho sežerou. Češi jsou stejní pitomci jako ti, co volili Gottwalda. Teď je zblbne uřvaný hokynář, kterého nechtěli ani na Slovensku

03.05.2017 11:11

Šéfredaktor týdeníku Echo Dalibor Balšínek rozebral úterní demisi premiéra Bohuslava Sobotky v kontextu změněných politických zákonitostí, které nás stále více vzdalují od liberální demokracie.

Dalibor Balšínek: Sobotka to vzdal. Ví, že Zeman a Babiš ho sežerou. Češi jsou stejní pitomci jako ti, co volili Gottwalda. Teď je zblbne uřvaný hokynář, kterého nechtěli ani na Slovensku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka odchází...

„Starý svět je pryč a nemění se jen média, ale i fungování politiky. Proto je také americkým prezidentem Donald Trump a ve Francii o vítězství ve volbách usilují představitelé nových formací, z krajní pravice vzrostlá Marine Le Penová a oidipovský žvanil Emmanuel Macron,“ uvádí Balšínek své čtenáře do kontextu.

V České politice prý novému světu vládnou Miloš Zeman a Andrej Babiš. Zemana Balšínek popsal slovy: „Mastodontí Miloš Zeman, jehož poslední ambicí je kultivování politického prostoru, a jediné, co ho žene vpřed, je vůle po moci.“

Babiš je podle něj „lhář, oligarcha, člověk, který se před ničím a nikým nezastaví, silný v přesvědčivosti svých lží“. A že mu čeští voliči stále věří podle něj dokazuje, že jsou to pořád stejní pitomci jako jejich předkové, kteří se v roce 1946 nechal obelhat Gottwaldem. „Stejně se teď nechají zblbnout uřvaným hokynářem, kterého nechtěli ani na Slovensku,“ uzavřel.

Bohuslav Sobotka podle něj pochopil, že v současném světě už politiku dělat nedokáže a snad ani nechce. „Pochopil, že svět je jiný než ten, do něhož vstupoval, a ví, že na nové poměry nemá,“ píše. Nejspíš právě proto se prý rozhodl podat demisi. Tím spíše, když zjistil, že případné odvolání ministra financí Babiše, kterým vyhrožoval, by prezident Zeman využil k vlastním politickým hrám.

CELÝ KOMENTÁŘ SI PŘEČTĚTE ZDE.

Andrej Babiš podle Balšínka do vlády především nikdy neměl být přizván. Anebo měl být odvolán již před rokem, při propuknutí aféry s Čapím hnízdem. „Nestalo se a teď jsme svědky naprosto neuvěřitelné podívané, kdy se premiér, lídr vítězné politické strany, vzdává veškerých politických nástrojů k prosazování své vůle,“ žasne komentátor. Je prý lidsky pochopitelné, že se Sobotka bál, že by po vznesení požadavku na Babišovo odvolání čelil tlaku, který byl nebyl schopný ustát, ale přesto se o jeho kroku nedá napsat nic jiného, než že v Sobotkovi zvítězil strach.

„Možná, že některým lidem připadá krok Bohuslava Sobotky sympatický, že byl schopen obětovat svou kariéru pro vyšší princip, tedy že se nebude snažit odvolat jen Babiše, ale půjde taky,“ připouští šéfredaktor. V politice však podle něj platí spíše to, že kdo se bojí, nesmí do lesa, a uvažovat v kategoriích morálky v prostředí Miloše Zemana a Andreje Babiše, kteří nic takového neuznávají, podle něj vůbec nemá smysl.

„To jsou predátoři, kteří, morálka nemorálka, každý slabý kus sežerou. Sobotka složil své politické zbraně,“ uzavřel Dalibor Balšínek.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…