Dalibor Dědek: Obdivuji na Babišovi energii buldozera. Převzal socialistický podnik a nezkrachoval. Koalici s ním klidně udělám

03.08.2017 8:17

Byznysmen a miliardář Dalibor Dědek se rozhodl v nadcházejících parlamentních volbách podpořit hnutí STAN. Netají se však ani se svým obdivem vůči šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi, vůči kterému se však leckteří členové hnutí vymezují.

Dalibor Dědek: Obdivuji na Babišovi energii buldozera. Převzal socialistický podnik a nezkrachoval. Koalici s ním klidně udělám
Foto: Archiv DD
Popisek: Miliardář a majitel firmy Jablotron Dalibor Dědek

„Starostům jsem se nabídl už před několika měsíci. Oni říkali, že mají zájem, ale do toho připravují koalici s KDU-ČSL. Tehdy jsem to odmítl s tím, že bychom to jen těžko pospojovali dohromady. A vlastně se mi ulevilo. Až teprve když dohoda s lidovci nabrala rychlý obrat, zaklepali znovu, zda bych to, pět minut po dvanácté, nezkusil,“ řekl Dědek v dnešním rozhovoru pro MF Dnes.

A proč vlastně odmítl hnutí ANO, kde mu post volebního lídra nabízel sám šéf ANO Andrej Babiš. „ANO má lídra jako řemen, já tam nevidím své místo,“ podotkl s tím, že nechce spolupracovat s někým, kdo nemá ani čas si vyposlechnout, jak to myslí.  

Anketa

Miliardář Dědek slibuje Gazdíkovu STANu peníze i pomoc s lákáním osobností na kandidátky. Kam Starosty ve volbách vytáhne?

5%
0%
3%
0%
hlasovalo: 10299 lidí

Následně se rozpovídal o Babišovi a jeho podnikání více. „Nikoho nevidím černobíle. Andrej Babiš měl zdánlivou výhodu v tom, že přišel k hotovému. Převzal existující firmu. Já ale vím, jak tehdy socialistické podniky vypadaly. Taky jich většina zkrachovala. To, že jsme my začínali v garáži, považuji za ohromnou výhodu. Kdybych si mohl vybrat ještě jednou, jestli garáž, nebo převzít to, co je dnes Agrofert, jdu do garáže. Proto jsem si o Babišovi říkal, že musí mít nějaké dovednosti. A také, že má daleko větší odvahu než já, když do politiky jde. Chtěl jsem nebýt srab a řekl jsem, ať ho lidi volí,“ zdůvodnil, proč v minulosti Babiše podpořil. 

Obdivuje na něm mimo jiné podle svých slov i energii buldozera. Co se mu však nelíbí, je jeho rétorika. „Mým krédem je, že chci dělat politiku bez intrik a hašteření,“ dodal. Zároveň však nevyloučil ani možnost sestavení vlády s Babišovým hnutím ANO. „Dokážu si představit, že bych sestavoval dělný tým s kýmkoliv, kdo je ochoten pracovat na smysluplných projektech. A nechce to vyměnit za lumpárnu. Pak je mi jedno, jestli je červený, zelený či modrý,“ sdělil. 

Svou kandidaturou pak chce Dědek mimo jiné probudit lidi v této zemi, aby vytvořili nezávislou platformu slušných lidí s čistým štítem.

Závěrem se vyjádřil i ke své podpoře prezidentského kandidáta Jiřího Drahoše. „Myslím si, že prezident by měl být apolitický. Podpora pana Drahoše byla snahou se dobrat toho, že Česká republika bude mít klidného, rozvážného prezidenta, který nebude dělat ostudu a nebude krást pera. Nemyslím si, že by to měl být někdo, kdo se bude snažit zasahovat do politiky pomocí intrik a zákulisních her. Poté, co nastavil laťku Václav Havel, si to země nezaslouží,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…