Další česká revoluce visí ve vzduchu. Sametová? Spíše jako Majdan. Jaroslav Bašta má obavy

02.06.2019 10:28

Jelikož působil Jaroslav Bašta jako český velvyslanec v Rusku a na Ukrajině, nadále sleduje tamní dění. Zaznamenal tzv. oranžovou revoluci na Ukrajině z přelomu let 2004 a 2005 i nepokoje na Majdanu. Teď by rád věděl, jestli jakási barevná revoluce neproběhne i v České republice. Jisté náznaky, že se taková revoluce blíží, vidí.

Další česká revoluce visí ve vzduchu. Sametová? Spíše jako Majdan. Jaroslav Bašta má obavy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

Bašta v textu pro server Prvnízprávy.cz konstatoval, že v 30. letech minulého století bývalo v Německu zvykem řešit politické spory na ulici. Komunističtí rváči narušovali volební shromáždění konkurence a nacističtí rváči z SA jim opláceli stejnou mincí. Někdejší diplomat v Rusku a na Ukrajině vidí jistou podobnost mezi tehdejší situací a dnešními demonstracemi platformy Milion chvilek pro demokracii.

Anketa

Jste pro vypsání předčasných voleb do sněmovny?

17%
83%
hlasovalo: 27039 lidí

„Dnes se stejným způsobem chovají aktivisté, kteří sami sebe označují za demokraty a demokracií se zaklínají při každé příležitosti (Demokratický blok, Milion chvilek pro demokracii). Média, včetně veřejnoprávních, tuto hru hrají s nimi a jejich oponenty vesele nálepkují jako extremisty, pravicové radikály, populisty. Stejně jako kdysi státní moc v tomto ohledu uplatňuje oblíbenou politiku dvojího metru v duchu Orwellovy Farmy zvířat – ‚Všichni jsme si rovni, ale někteří jsou si rovnější‘,“ vyjádřil svůj názor Bašta.

Pokud někdo pochybuje o tom, že jsou nejen v Česku uplatňovány dvojí standardy, může se prý podívat na jasné vystoupení příslušných orgánů po teroristickém útoku na Novém Zélandu, kde byli lidé varováni, že po schvalování útoku přijde trest – a do protikladu si k tomu postavit vyjádření, či spíše mlčení českých orgánů, když dnes již bývalý člen ODS Martin Lang ze středočeské Jesenice konstatoval, že by nebylo od věci prezidenta Zemana „podříznout“. Podle Bašty trvalo dosti dlouho, než se to v České republice začalo řešit. Ministr vnitra Jan Hamáček k tomu mlčel.

„Připočtu-li k tomu, že každý týden se na náměstích scházejí demonstranti ke svým podivným dvouhodinkám odporu vůči prezidentovi, premiérovi a momentálně (trochu nelogicky) právě jmenované ministryni spravedlnosti, začínám mít obavy. Budou-li mít jejich sponzoři dost trpělivosti s financováním chvilek nenávisti, nakonec se z toho vyklube další barevná revoluce. Sametová určitě nebude,“ uzavřel svůj komentář Bašta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…