Další den, další obsazená vesnice. A nejde o úspěch Ukrajinců

22.08.2023 8:05

Britská BBC oznámila, že Ukrajinci dokázali stovky kilometrů od svých hranic, v hloubi Ruska, na jedné z leteckých základen poškodit vysoce výkonný ruský bombardér. Ve stejné době hovořil nejvýše postavený americký generál s papežem Františkem, jemuž přivezl dar, o situaci na Ukrajině. Papež prozradil, co mu dělá největší starosti. A Rusové dál a dál útočí na Kupjansk. Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová přiznala, že situace zůstává složitá…

Další den, další obsazená vesnice. A nejde o úspěch Ukrajinců
Foto: Repro Substack
Popisek: Proti-tankové překážky - dračí zuby

Anketa

Vnímáte Alexandra Dubčeka jako kladnou postavu našich dějin?

54%
41%
hlasovalo: 10694 lidí
Ukrajincům se podařil speciální útok. Jedním ze svých dronů zasáhli špičkově vybavený nadzvukový bombardér Tupolev Tu-22 na letecké základně Solcy-2 jižně od Petrohradu. Podle britské veřejnoprávní stanice BBC dostupné snímky dokládají, že jde skutečně o tento typ výkonného stroje. Moskva uvedla, že dron byl zasažen palbou z ručních zbraní, ale podařilo se mu „poškodit“ letadlo. Ukrajina se k tomu nevyjádřila. Letoun Tu-22 dokáže letět rychlostí Mach 2, dvojnásobnou rychlostí zvuku a Rusko jej hojně využívá k útokům na města na Ukrajině.

„I když zničení jednoho letounu bude mít jen malý vliv na sílu současné šedesátičlenné flotily Moskvy, operace zdůrazňuje rostoucí schopnost Kyjeva zasahovat cíle hluboko uvnitř ruského území,“ doplnila k tématu BBC s tím, že letecká základna, kterou dokázali Ukrajinci ohrozit, leží stovky kilometrů od ukrajinských hranic.

Kyjev v posledních měsících vyslal do útoku na Moskvu desítky bezpilotních letounů.

V tomto čase neutuchajících útoků a protiútoků se papež František sešel s nejvyšším generálem Spojených států Markem A. Milleym, aby s ním debatoval o situaci na Ukrajině. Podle CNN setkání proběhlo ve Vatikánu. Generál Mark Milley byl podle mluvčího plukovníka Davea Butlera „poctěn“, že mohl s papežem hovořit. Setkání trvalo asi 30 minut a generál předal papeži jako dar kopii americké ústavy. CNN v této souvislosti upozornila, že Milley, který se se svými protějšky a dalšími hodnostáři běžně setkává ve formální uniformě, měl místo toho na sobě civilní oblek.

Během diskuse o Ukrajině byl prý papež znepokojen zejména počtem civilních obětí probíhající války.

Mezitím Rusové dál a dál útočí na město Kupjansk a náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová přiznala, že situace u Kupjansku zůstává složitá. V televizi prozradila, že Ukrajinci odrazili několik útoků na Kupjansk. „Všechny boje z minulého týdne skončily porážkou nepřítele.“ Na její slova upozornila CNN. Hlavní boje probíhají v okolí nedalekého Serebrjanského lesa, dodala.

Podle ruských proválečných blogerů si Rusové u Kupjansku připsali úspěchy.

„Šéf okupační správy Charkovské oblasti Vitalij Gančev tvrdil, že ruské síly obsadily Synkivku (9 km severovýchodně od Kupjansku) a ruští blogeři toto tvrzení široce umocnili rozšiřováním záběrů ruských sil údajně operujících v centru Synkivky,“ napsal washingtonský Institut pro studium války (ISW). Po krátkém čase však titíž blogeři oznámili, že Synkivka zůstává v rukou Ukrajinců a ti prý zuřivě brání celou oblast.

Boje se vedou i u řeky Oskil a o most vedoucí přes tuto řeku. „Ruští blogeři také tvrdí, že ruské síly dobyly blíže nespecifikované výšiny ve směru Kupjansk, poblíž Synkivky a Petropavlivky (6 km východně od Kupjansku),“ upozornil institut. Kromě toho, objevují se zprávy z ruských zdrojů, že Ukrajinci vyhodili do povětří most vedoucí přes řeku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ruský mlýnek na maso dál mele ukrajince a ruská děla začínají mít hlad,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusejoshua , 22.08.2023 8:59:18
to je výzva pro silnou domácí komunitu rusofobů. Na co čekáte vyvěšovači žlutomodrých vlajek??? Ukrajina potřebuje vaši pomoc !!! Proč už tam nejste ??? Včera bylo pozdě !!!

|  23 |  0

Další články z rubriky

„Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

19:45 „Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

Láska je jako mír, musíme za ni bojovat, prohlásil slovenský premiér Robert Fico (Směr) na bratislav…