Další euronesmysl, který se obrátí proti zákazníkům. Svobodní varují před novou regulací EU

27.07.2023 13:32 | Monitoring

Evropská unie pokračuje ve svém tažení za ekologičtější budoucností starého kontinentu. Jednou z dalších novinek, o které se však zatím příliš nemluví, je podle Svobodných nová regulace, podle které budou muset všichni výrobci elektronických zařízení umožnit zákazníkům snadnou výměnu baterie. Jenže podle předsedy Svobodných Libora Vondráčka jde o další krok špatným směrem, který se v konečném důsledku může otočit proti samotným zákazníkům.

Další euronesmysl, který se obrátí proti zákazníkům. Svobodní varují před novou regulací EU
Foto: Archiv Libora Vondráčka
Popisek: Libor Vondráček, předseda Svobodných

Unijní politici novou regulaci hájí především z ekologických důvodů. „Vyřazené baterie obsahují mnoho cenných zdrojů a my musíme být schopni tyto důležité suroviny znovu využít a nespoléhat se na dodávky ze třetích zemí,“ uvedla pro média španělská ministryně pro ekologickou transformaci Teresa Riberaová.
 
S tím však Svobodní, kteří se v České republice dlouhodobě profilují jako strana bojující proti euronesmyslům, rozhodně nesouhlasí. „Vyměnitelná baterie se může zdát na první pohled jako fajn nápad, ale zároveň může znamenat u některých zařízení neúměrné zvýšení nákladů, které se překlopí do ceny výrobku, případně může vést k omezení některých funkcí, nebo k nutnosti dodatečných investic na zachování těchto funkcí, např. voděodolnosti,“ vysvětli svůj postoj Libor Vondráček, předseda Svobodných. 
 
 
„Evropská unie si už tradičně neuvědomuje sekundární důsledky svých rozhodnutí. Vidí, co vidět jde, ale nevidí to, co na první pohled vidět nejde. Povinná jednotná nabíječka zabrání dalšímu technologickému pokroku, navíc v době, kdy s výjimkou malého množství firem už u řady zařízení došlo ke sjednocení samovolně a bez regulace,“ doplnil Vondráček, podle kterého by bylo nejlepší, aby EU přestala neúměrně zasahovat do trhu. „Není to nutné. A pokud si politici z některých států podobné regulace přejí a možná i jejich voliči, pak jim doporučujeme, ať si zkouší tyto regulace zavádět na národní úrovni a neprosazují je na úrovni celé EU,“ vzkázal do Bruselu předseda Svobodných, podle kterého je nejefektivnější rozhodování takové, které je co nejblíže občanům. 
 
„Bohužel EU tento princip dlouhodobě nechápe. A to je jedna z věcí, která je potřeba změnit jako první. Rozhodovat se má blíže občanům,“ dodal Libor Vondráček.
 

Mgr. Libor Vondráček

  • Svobodní
  • předseda Svobodných
  • mimo zastupitelskou funkci
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…