Další nepokoje migrantů v Calais, policie musela použít slzný plyn. Nicolas Sarkozy slibuje skutečně rázné řešení

03.09.2016 6:39

Uprchlický tábor „Džungle“ ve francouzském přístavu Calais se v posledních dnech opět dostává do centra pozornosti veřejnosti a médií. Francouzská policie podnikla několik akcí proti agresivním uprchlíkům a někteří politici volají po okamžitém uzavření tábora.

Další nepokoje migrantů v Calais, policie musela použít slzný plyn. Nicolas Sarkozy slibuje skutečně rázné řešení
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V calaiské džungli

Obyvatelé uprchlického tábora každý den narušují dopravu, když se snaží dostat za každou cenu do Velké Británie. Blokují silnici směřující k přístavu a násilím nutí řidiče kamionů i osobních vozů, aby je vzali s sebou. Mnozí uprchlíci naskakují na jedoucí vozy a desítky z nich za to zaplatily svým životem. Včera se uprchlické gangy odhodlaly k masivnímu útoku, při kterém zabarikádovali silnici a zapalovali ohně. Doprava byla dle britského deníku The Express naprosto ochromena.

Celou záležitost museli řešit policejní těžkooděnci v neprůstřelných vestách, kteří museli proti agresivním uprchlíkům použít slzný plyn. „Podobné věci jsou zde na denním pořádku,“ cituje deník jednoho ze zasahujících policistů s tím, že narůstají obavy v souvislosti s návratem britských turistů z letních prázdnin o tomto víkendu. „Přilehlé dálnice vedoucí do přístavu budou ucpané několika tisíci automobily a situace se tak může v důsledku jednání uprchlíků ještě více dramatizovat.“

VIDEO a celý text v angličtině najdete ZDE.

Francouzská vláda sice na jaře problematický uprchlický tábor „Džungle“ částečně vyklidila, ale mezitím počet jeho obyvatel narostl na nejméně deset tisíc. Jejich počet tak desetinásobně převyšuje počet zdejších policistů. Jak informuje britský deník The Express, tento měsíc by se měla začít budovat ochranná zeď podél silnice mířící k terminálu trajektu. Na financování projektu se 63 miliony liber podílí také britští daňoví poplatníci.

Jen malá část pozorovatelů zasvěcených do současné situace v Calais  však věří, že samotná zeď všechny problémy s uprchlíky vyřeší. „Zeď bude mít zpočátku odstrašující účinek, ale v žádném případ neřeší samotný problém. Uprchlíky žádná zeď nezastaví, protože jsou odhodláni se do Velké Británie dostat stůj co stůj. Naše asociace vyzývá francouzskou vládu, aby uprchlický tábor odstranila z Calais, již celé dva roky a stále se nic neděje. Situace se naopak ještě zhoršuje,“ tvrdí Chris Yarsley z Asociace pro nákladní dopravu.

Nechvalně proslulý uprchlický tábor v Calais se stal ve Francii také politickým tématem. Prezidentský kandidát Nicolas Sarkozy se již nechal slyšet, že by Francie měla vypovědět smlouvu s Velkou Británií, na základě které jsou uprchlíci směřující do Velké Británie kontrolováni ještě na francouzské půdě. Ministr vnitra Bernard Cazeneuve zase v posledních dnech hovoří o uzavření celého tábora. Po tom samém kroku již dlouhé měsíce volá veřejnost a místní samospráva v čele se starostkou Natachou Bouchart.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…