Další trapas Černochové! „Až se uklidníte, vraťte se.“ Padla vážná výzva

31.10.2023 15:31 | Monitoring

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) vyzvala v sobotu večer na sociální síti X k vystoupení České republiky z OSN, za což sklidila velkou kritiku a posměch. Ani to jí ovšem nezabránilo, aby ve svých proklamacích proti OSN pokračovala, když jí naposledy vadilo, že Radě pro lidská práva prý bude předsedat Írán. Jak se ovšem ukázalo, Radě pro lidská práva předsedá shodou okolností Česká republika a Černochová si připsala další ostudu na sociálních sítích. Příspěvek po pár hodinách raději smazala.

Další trapas Černochové! „Až se uklidníte, vraťte se.“ Padla vážná výzva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně obrany Jana Černochová

Valné shromáždění OSN v pátek drtivou většinou hlasů vyzvalo k okamžitému humanitárnímu příměří mezi Izraelem a palestinskými ozbrojenci Hamásu a k umožnění přístupu pomoci do obléhaného Pásma Gazy a k ochranu civilistů. Česká republika byla jednou ze 14 zemí, které hlasovaly proti této rezoluci, protože neodsuzuje teroristický útok Hamásu ze 7. října a nevyzývá k okamžitému a bezpodmínečnému propuštění rukojmích.

Kvůli přijetí rezoluce vyzvala Černochová k výstupu České republiky z OSN. „Vím, že je dnes významný den pro Česko a chceme slavit naše 105. výročí republiky. Ale tímto se prostě nedá promlčet, promiňte mi to. Přesně před 3 týdny Hamás vyvraždil více než 1400 Izraelců, což je na jejich počet obyvatel více obětí, než zavraždila militantní islamistická organizace al-Káida 11. 9. 2001 v USA. A jenom 14 zemí, včetně té naší, se proti bezprecedentnímu teroristickému útoku spáchanému teroristy z Hamásu, jasně a srozumitelně postavilo! Stydím se za OSN. Dle mého názoru – nemá ČR – v organizaci, která fandí teroristům a nerespektuje základní právo na sebeobranu, co pohledávat. Vystupme,“ napsala rozezleně Černochová.

 

 

Za nápad s vystoupením z OSN však sklidila Černochová v zásadě jen kritiku a posměch. „Vystoupit z OSN? To je oficiální pozice vlády ČR, nebo jen přebytek kokainu ve sváteční večer? Víte vůbec, Vy ostrostřelkyně z bankovní přepážky, co všechno v mezinárodní politice, mezinárodním i vnitrostátním právu z členství OSN vyplývá? Tohle je epické selhání, ASAP na demisi,“ reagoval právník Ondřej Dostál.

 

 

Postavil se za ni jen premiér Petr Fiala nebo ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), kteří slova Černochové uvedli na pravou míru s tím, že se musí OSN reformovat. „Diskuse o reformě OSN se vede už delší dobu a je vzhledem k mezinárodní situaci zcela namístě,“ uvedl Rakušan.

Černochová si ale nedala říct a kromě bojovného hájení své pozice pod původním příspěvkem přispěchala v úterý s další kritikou OSN.

Ano, vidíte a čtete dobře. Nezdá se Vám to. Tak toto je politika OSN. ŽENEVA, 30. října 2023 Írán se ve čtvrtek stane předsednickou zemí Rady OSN pro lidská práva. Íránský režim sponzoroval vraždění Izraelců teroristy z Hamásu, je odpovědný za nárůst poprav v jejich zemi, za utlačování žen a dívek i nedávnou smrt 16leté Armity, která zemřela poté, co byla v metru napadena íránskou mravnostní policií za to, že nenosila povinný hidžáb… Tak tento režim nám bude v Radě OSN od čtvrtka kázat o lidských právech. Gratuluji. Na Chartě OSN se musí rozpouštět inkoust,“ napsala Černochová.

Jak si všimli někteří diskutující, Černochová ve skutečnosti tímto příspěvkem ukázala, že se v zahraniční problematice a fungování OSN vůbec neorientuje. Radě OSN pro lidská práva totiž nepředsedá Írán, jak píše Černochová, ale shodou okolností právě Česká republika.

„Paní ministryně, předsednickou zemí Rady OSN pro lidská práva je Česká republika, a to po celý letošní rok. Írán bude předsedat pouze jednomu fóru (z celkem tří) Rady, konkrétně sociálnímu. Jsou to dvě různé věci,“ poučil Černochovou jeden z komentujících.

Celou záležitost dokonce na síti X vysvětlilo i ministerstvo zahraničí. „Stále platí, že Radě OSN pro lidská práva předsedá Česko. Írán bude pouze předsedat Sociálnímu fóru, což není orgán ani mechanismus OSN, ale každoroční dvoudenní akce. Jmenování vychází z návrhů regionálních skupin OSN a zohledňuje přitom princip regionální rotace. Írán nominovala asijsko-pacifická regionální skupina. I přes opakované projednání žádná jiná regionální skupina kandidáta nenavrhla,“ stojí na síti ministerstva zahraničí.

 

 

Černochová příspěvek, ve kterém se prokázaly její neznalosti, odpoledne raději smazala.

„Paní ministryně, vezměte si týden dovolenou, vypněte internet, přečtěte si nějakou hezkou knížku a vykašlete se na to. Až se uklidníte, vraťte se a pokračujte s chladnou hlavou. Takhle to fakt dělat nemůžete. Vždyť ty vaše tweety už vypadají jak řetězové maily v inboxu mého dědy,“ poradil ministryni obrany jeden z diskutérů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Co na tyto úlety říká Džamila , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseznámka , 31.10.2023 17:32:06
že by si s Janou notovaly?

|  9 |  0

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…