Další verze plánu na zničení Nečase: Postupně mu vezmou všechno

19.10.2012 7:23

Rebelující poslanci z ODS plánují, že se sněmovna nedostane k hlasování o daňovém balíčku - a tedy i o důvěře vládě - dřív než po kongresu ODS. Plánují to tak podle zdroje on-line deníku Týden.cz. Jejich cílem je sesadit nejdříve Petra Nečase z čela strany a potom vyměnit i premiéra. A v tomto pořadí proto, aby poslanci nevypadali jako rozvraceči před kongresem.

Další verze plánu na zničení Nečase: Postupně mu vezmou všechno
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Premiér Petr Nečas se vyjadřuje ke krizi vzniklé odtržením Karolíny Peake od Věcí veřejných

"O balíčku chceme hlasovat až třetí týden schůze sněmovny tak, aby to bylo po kongresu. Tam se o daních jistě bude mluvit a podporu většiny členů jejich zvyšování nemá," řekl on-line deníku Týden.cz jeden z rebelujících poslanců, kteří změnili svůj původní záměr - nejdřív shodit vládu a pak na kongresu předsedu strany.

Důvodů, proč chtějí, aby Nečas skončil v čele vlády i strany, je podle rebelů i krajských delegátů několik. Mají prý dost jeho ústupkové politiky. A nejsou spokojeni s výsledkem krajských voleb, ve kterém ODS utrpěla drtivou porážku, a to prý kvůli vládním reformám. Uspět se jí podařilo pouze v Plzeňském kraji.

Premiér by prý měl na neúspěch ve volbách reagovat jinak než jen drobným ústupkem v daňovém balíčku. "Jako sebereflexe toho volebního debaklu je to zoufale málo," komentoval Petr Tluchoř nabídku zvýšit o jedno procento pouze spodní hranici DPH. Nespokojení jsou i regionální politici. "ODS by měla změnit styl vládnutí. Měla by být pozitivnější. Měla by dělat srozumitelnou politiku," řekl deníku člen regionální rady Zlínského kraje Josef Slovák.

Promyšlený tah

Zdroj blízký rebelům prozradil deníku, že odpůrci daňového balíčku chtějí odsouvat hlasování až na listopad, aby se konalo až po stranickém kongresu, na kterém se pokusí svrhnout Nečase a nahradit ho někým, kdo by si "zastánců programu ODS" víc vážil. Tím by mohl být třeba ministr průmyslu Martin Kuba.

Překážkou v plánu rebelů by mohly být další koaliční partneři LIDEM a TOP 09, pokud by nechtěli jít do koalice s novým premiérem. Už třeba ministr financí Miroslav Kalousek prohlásil, že bez Nečase vládnout nebude. Vzbouřenci z ODS v tom ale problém nevidí, ani jedna ze stran totiž nechce konání předčasných voleb, a neměly by tedy na výběr.

Nečase, potažmo celou vládu, může zachránit, pokud na kongresu získá podporu většiny delegátů. "Ten sněm bude mít dynamiku. Všechno se na něm ještě může změnit a nezáleží, co se vyjedná před ním," uzavřel Josef Slovák.

Mgr. Josef Slovák

  • ODS
  • Zlínský kraj; gesce: školství, sport
  • školství

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …