Další volba prezidenta skončí bez dluhů. ČSSD chce změnit zákon

01.04.2013 21:32

Jan Fischer i úspěšný kandidát na prezidenta Miloš Zeman skončili po volbách s milionovými dluhy. Sice budou údajně brzy splaceny, pro ČSSD je to však problém. Předseda sociálnědemokratických poslanců Jeroným Tejc proto navrhne změny.

Další volba prezidenta skončí bez dluhů. ČSSD chce změnit zákon
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jeroným Tejc

"Mě osobně překvapilo, že řada kandidátů použila více peněz, než kolik měla na účtu," uvedl pro Týden.cz Jeroným Tejc. Samotný zákon ale prý hodnotit nechce, kvalita se prý ukáže až časem. O nějakých nedostatcích prý ale ČSSD ví a hodlá požádat ministerstvo vnitra, aby předložilo novelu, která by je odstranila.

"Prostředky by mělo být možné připisovat na účet pouze do dne voleb a jen takové budou moci kandidáti za kampaň utrácet. Jednoduše proto, že cílem zákona bylo ztransparentnit do konání voleb přehled o tom, kdo konkrétně daruje finanční prostředky kandidátům. V tomto smyslu fakt, že kandidáti získávají prostředky až po kampani, situaci komplikuje. Nemyslím si, že by to zásadně ohrožovalo volbu, ale pokud už budeme přistupovat ke změnám, tak by pro příště nemělo být možné jít do minusu," vysvětluje předseda poslanců ČSSD.

"Já budu chtít po ministerstvu vnitra, aby jako garant voleb předložilo návrh na změny v zákoně a zohlednilo v nich zkušenosti z volby současné. Nevylučuji, že nakonec nepodáme svůj návrh. My máme řadu podnětů ke změně financování politických stran a voleb jako takových," říká Tejc.

Například mu vadí dary od právnických osob – proč daná firma sponzoruje konkrétního kandidáta? U fyzických osob by zavedl limity. "Ty limity jsou v různých zemích různé. Někde je to násobek průměrné mzdy, někde je to pět nebo deset tisíc eur. U nás by to mohlo být na úrovni do milionu korun. Není podstatné, jak vysoký ten limit bude. Pokud bychom žádný limit nezavedli, tak by se dal obcházet ten zákaz darů od právnických osob," doplňuje poslanec.

Navržené změny ale příliš nechválí šéf ústavně právního výboru Sněmovny Stanislav Polčák. "Já osobně si nemyslím, že by byl zákon nedokonalý. Pokud má prezidentský kandidát dluh, tak je to jeho dluh a on ho může splatit po dohodě s věřiteli. Nemyslím si, že by v určitou chvíli musel mít každý kandidát splacenou svou prezidentskou kampaň," říká poslanec TOP 09.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Objetí, které znamená víc. Putin a Si Ťin-pching. Chystají se velké věci

17:10 Objetí, které znamená víc. Putin a Si Ťin-pching. Chystají se velké věci

Mezinárodní politika definovaná jedním objetím. Ruský prezident Vladimir Putin dnes ukončil státní n…