Dáme lidem práci, slíbil kardinál Duka

10.04.2014 10:52

„Církev nechce být ani pro ateisty jenom zbytečnou organizací, která lítá v oblacích, ale také institucí, která pomáhá každému občanovi této země i v oblastech zcela materiálních,“ stojí v deklaraci podepsané mezi Úřadem práce ČR a Českou biskupskou konferencí. Kardinál Dominik Duka zároveň hovoří o možnostech církve vytvořit v republice nová pracovní místa. Celý text deklarace najdete na serveru ParlamentníListy.cz.

Dáme lidem práci, slíbil kardinál Duka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardinál Dominik Duka

„Česká biskupská konference (ČBK), jíž předsedám, reagovala jako první a jediná zcela komplexně na dopis, který v loňském roce rozeslal Úřad práce ČR (ÚP ČR) významným zaměstnavatelům v ČR, u kterých by bylo možné, že se přihlásí ke společenské zodpovědnosti a že se přihlásí k podílu na řešení problémů, které tento stát má v oblasti vzniku skupin obyvatel, které jsou hůře uplatnitelné na pracovním trhu,“ píše v úvodu deklarace kardinál Dominik Duka.

V textu se zdůrazňuje, jak velký podíl na zaměstnanosti má v Česku katolická církev. Nejenže zaměstnává zhruba 2000 kněží, ale například jako zřizovatele charit, vzdělávacích zařízení a dalších ústavů má dalších 13 tisíc zaměstnanců. Drží také kolem dvanácti tisíc objektů, které potřebují soustavnou údržbu. V textu deklarace je dále uvedeno, že římskokatolická církev je prý vlastníkem více než 40 % všech památkových objektů. „Přínos z turistiky představuje pro státní hospodářství nezanedbatelnou částku. Zároveň každý kostel a každá kaplička představuje v mnohých venkovských oblastech jediné centrum společenského života. Vidíme tedy další prostor pro vytváření dalších pracovních míst, rozprostřených po celé republice a v malých sídlech, tedy v oblastech, kde je přístup k pracovním místům a novým pracovním místům nejhorší,“ zdůraznil kardinál výhody rozvrstvení majetku a s ním spojených pracovních příležitostí.

Celý text deklarace ZDE:

Křesťanství je také o pomoci člověku

„Ve vytváření pracovních příležitostí vnímáme i jakýsi morální imperativ. Křesťanství je nejenom o víře v nebeské skutečnosti, ale také otázkou pomoci člověku. Člověku můžeme pomoci také, aby nezahálel, jinými slovy aby ti, kteří pracovat chtějí, pracovat mohli,“ vyjadřuje Duka vůli církve spolupracovat na zlepšování poměrů v zemi.

„Církev nechce být ani pro ateisty jenom zbytečnou organizací, která lítá v oblacích, ale také institucí, která pomáhá každému občanovi této země i v oblastech zcela materiálních,“ stojí v závěru deklarace podepsané mezi ÚP ČR a ČBK.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…