Debatu Drahoše se Zemanem zhodnotil Demagog.cz. Kdo častěji mluvil pravdu?

24.01.2018 11:15

V televizním duelu prezidentských kandidátů Jiřího Drahoše a Miloše Zemana v televizi Prima pronesl více nepravdivých výroků současný prezident Zeman. Podle analýzy serveru Demagog.cz sdělil během úterního asi hodinového pořadu 28 faktických výroků, jako nepravdivé server vyhodnotil sedm z nich. Jeho vyzyvatel Jiří Drahoš řekl 14 faktických výroků, pravdu neměl ve dvou z nich. Demagog.cz to uvedl v tiskové zprávě, kterou poskytl ČTK.

Debatu Drahoše se Zemanem zhodnotil Demagog.cz. Kdo častěji mluvil pravdu?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Duel kandidátů na prezidenta Jiřího Drahoše a Miloše Zemana v Hudebním divadle Karlín

„V debatě TV Prima se oba pánové dotkli řady témat, přičemž není bez zajímavosti, že na některé z nich jako potenciální hlava státu nemají žádné kompetence. Během diskuse se ani jeden nevyhnul faktickým přešlapům,“ uvedl vedoucí projektu Demagog.cz Jan Tvrdoň.

Server debatu označil za emotivní a nestandardní. Zaznělo během ní 42 faktických výroků, většina z nich patřila Zemanovi, a to 28, Drahošovi zbylých 14. Zeman má podle serveru přehled o mezinárodních jednáních o migračních kvótách či o tom, jaká práva na držení zbraní mají občané ve světě. „Pravdivé informace o postupu jmenování vlády ale potopil nepravdami ohledně legislativního procesu,“ uvedl Demagog.cz. Nepravdy, kterých analýza zjistila sedm, se týkaly třeba přijetí směrnice Evropské unie k migraci, pravomoci prezidenta při podání ústavní stížnosti nebo podpisu mezinárodních dohod.

„Zároveň ani jeden z kandidátů neřekl o výstupech nebo aktivitě Bezpečnostní informační služby (BIS) nic pravdivého,“ dodali pracovníci Demogogu.cz. Zeman zároveň řekl tři zavádějící tvrzení a dva výroky, které se analytikům nepodařilo ověřit.

Od Drahoše zaznělo 14 faktických výroků, z čehož byly dva nepravdivé. Drahoš nesprávně mluvil o obsahu zprávy BIS a mylně označil Zemana za toho, kdo v roce 1999 prosazoval pomoc uprchlíkům z Kosova.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…