Deficit tři miliardy není žádná hrůza, říká ředitel VZP

13.01.2012 18:32

Deficit VZP pojišťovny není podle jejího ředitele Pavla Horáka tak strašné jak se zdá. Pojišťovna musí sahat do rezerv, Horák ale přislíbil, že se lékaři zpožďování plateb bát nemusí.

Deficit tři miliardy není žádná hrůza, říká ředitel VZP
Foto: Hans Štembera
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Všeobecná zdravotní pojišťovna letos čeká ztrátu tří miliard korun. Za tři roky nenašla za 3 roky jiné řešení a nedokázala se připravila na stav, kdy nebude už chybějící peníze možné pokrýt z rezerv. Ředitel VZP Pavel Horák se brání, že za vše mohou stanovené úhradové vyhlášky.

“My chceme lepší výběr pojistného a řadu opatření, zatím jsme vše zvládali dobře,“ řekl v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu.

Ředitel VZP Pavel Horák také ve vysílání přislíbil, že budou lékařům platit včas bez zpožďování. “Budeme platit včas, v březnu - dubnu vyhodnotíme situaci a v tu chvíli vybereme jednu z cest tak, aby ke zpožďování plateb nedocházelo."

Decifit není žádná katastrofa

Zároveň ředitel neustále uklidňoval, že v instituci, kde je roční rozpočet 150 miliard, tak tři miliardy nejsou tak hrozné. “Jediné riziko, které pro nás je horší je špatný vývoj ekonomiky, toho se bojíme,“ řekl Horák.

Minimálně tři roky ředitelství VZP o finančních problémech ví, ale jediné řešení jaké udělalo  bylo to, že vše začalo hradit z rezerv, což je spíše oddalování problému.  

“Jsou stálé rezervy 3-5 procent ze 200 miliard korun, peníze můžeme odebrat z míst, kde nepřináší efekt a dát je tam, kde je to potřeba. Věřím, ze budeme schopni finanční situaci udržet, nebojím se, že by se opakovalo to, co v roce 2005, kdy bylo zpoždění plateb několik měsíců.“

VZP plánuje šetřit

Dále ředitel VZP řekl, že celá pojišťovna plánuje šetřit.  “Nechceme na nemocnice tlačit tak, že jim snížíme úhrady. My tam chceme sjednat úpravu tak, aby dokázaly zmobilizovat a udělat modernizaci,“ vysvětlil Horák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nip

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…