Dejme koalici sto dní hájení, říká Dvořáková. Varovný prst zvedá nejen u Hermana

08.01.2014 20:52

Politoložka Vladimíra Dvořáková v rozhovoru pro server Prvnízprávy.cz prohlašuje, že by budoucí vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL měla dostat sto dní hájení, aby její ministři předvedli své schopnosti. Zároveň však upozorňuje na hrozící pnutí v kabinetu, kvůli kterému prý vláda zřejmě nevydrží příští tři roky. Napětí se může projevit v ČSSD, v ANO a ostatně i u lidovců, především v oblasti církevních restitucí.

Dejme koalici sto dní hájení, říká Dvořáková. Varovný prst zvedá nejen u Hermana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimíra Dvořáková

Během volebního období se může znovu projevit kupříkladu rozdělení ČSSD na sobotkovce a haškovce. V minulých dnech se ostatně ukázalo, že napětí mezi předsedou strany Bohuslavem Sobotkou a Michalem Haškem stále existuje. Problematická ale může být i situace v novém hnutí ANO, protože sdružuje osobnosti s často poměrně odlišnými názory. Lidovci působí jednotně, ale i na ně je podle Dvořákové třeba dávat pozor, i kvůli pravděpodobnému příštímu ministrovi kultury Danielu Hermanovi.

Většinový volební systém nám nepomůže

„U pana Hermana bylo překvapivé ani ne to, že jde o něj, ale že dva resorty, které mají vliv na církevní restituce – zemědělství a kulturu – dostala KDU-ČSL. Byl to jakýsi  kompromis, ČSSD řekla, že bude mít pod kontrolou pozemkový fond, aby to probíhalo tak, jak má a vydávaly se věci, na které má církev nesporný nárok. U nemovitostí mě to překvapilo. Pan Herman je spjat s katolickou církví, s Biskupskou konferencí, ale opět - posuzovala bych ho až podle situací, kdy bude o některých věcech rozhodovat a jestli bude do věcí zasahovat tak, jak by neměl,“ prohlašuje politoložka.

Stejně jako ve staré pravicové koalici, najdeme prý i v té nové mocenské skupiny, které budou stát prosti sobě. Nová koalice má však jednu výhodu, může se poučit z chyb svých předchůdců. A podle Dvořákové by k tomu měla dostat prostor.

V závěru rozhovoru pak zkritizovala záměr hnutí ANO prověřovat možnost zavedení většinového volebního systému v Česku. Tato snaha podle Dvořákové ukazuje spíše na to, že politici nevidí zásadní problémy, které trápí naši společnost a místo toho rozebírají volební systém. Pakliže by u nás skutečně byl zaveden většinový systém, nepřispělo by to podle politoložky ke stabilizaci politické scény. Spíše by nastala ještě výraznější polarizace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…