Dejte zdravotníkům příplatky, vyzvaly Babiše s Hamáčkem nemocnice

02.04.2020 12:25

Předseda Asociace českých a moravských nemocnic Eduard Söhlich se rozhodl zaslat otevřený dopis předsedovi vlády Andreji Babišovi (ANO) a předsedovi Ústředního krizového štábu Janu Hamáčkovi (ČSSD). Upozorňuje na zesilující se napětí postihující zdravotnické pracovníky regionálních nemocnic.

Dejte zdravotníkům příplatky, vyzvaly Babiše s Hamáčkem nemocnice
Foto: ČPZP
Popisek: První pomoc - ilustrační foto

Söhlich ve svém otevřeném dopise upozorňuje Babiše i Hamáčka na to, že pracovníci v regionálních nemocnicích jsou pod čím dál větším napětím způsobeným mimo jiné jejich mimořádným vypětím, vysokým osobním ohrožením epidemií a trvajícím nedostatkem ochranných prostředků.

„Zdravotničtí pracovníci se setkávají s rizikem nákazy každodenně. Proto je jejich ohrožení i ohrožení jejich rodin řádově vyšší než v ostatních oblastech,“ poznamenal Söhlich. Podle jeho slov tahle skutečnost není zohledněna a předpokládá se automaticky. „Považujeme za nutné, aby ocenění práce, vypětí i rizika zdravotníků v prvé linii zaznělo výrazně, nejen verbálně,“ dodal. 

„Některé nemocnice fakultního typu (dle médií Motol, Bulovka, Homolka) již přistoupily i k finančnímu ocenění zdravotníků v řádu tisíců Kč za odpracovanou směnu v prvé linii. Další o tom uvažují, limitovány finančními prostředky, které mají k dispozici,“ dodal a poukázal na to, že v regionálních nemocnicích je finanční ohodnocení zdravotníků řádově nižší než ve fakultkách. 

„Řešení ohodnocení práce zdravotnických pracovníků nelze očeávat od zdravotních pojišťoven, jejichž posláním je hradit zdravotní péči, nikoliv řešit důsledky současné krize v nemocnicích akutní i následné péče,“ píše dále Söhlich a vyzval stát, aby poskytl finanční prostředky k udržení současného nasazení zdravotníků v nemocnicích a v případě potřeby ještě jeho zvýšení.

„Krizí jsou sice zasaženy všechny ekonomické podnikatelské i nepodnikatelské subjekty. Žádáme však, aby stát prioritně vyřešil potřeby těch, kteří jsou nepřetržitě vystavováni riziku možné infekce při plnění svých neodkladných pracovních povinností v zájmu svěřených pacientů,“ podotkl. A za asociaci navrhl, aby vláda rozhodla o mimořádném příplatku za odpracovanou směnu pro zdravotnické pracovníky všech kategorií v první linii a ve všech nemocnicích. „A to z prostředků státního rozpočtu po dobu nouzového stavu. Aby tímto způsobem ocenila jejich práci a nadále je stimulovala,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…