Dělá se mi špatně z dnešní oslavy Rudé armády, píše Šafr

26.01.2015 20:30

Podle novináře Pavla Šafra je svět nemocný, když oslavuje Rudou armádu za osvobození Osvětimi, ale současně si nepřipomíná, že stejná vojenská síla zotročila půl Evropy. Nemoc se ale prý projevuje více způsoby. Padlo i jméno prezidenta Miloše Zemana.

Dělá se mi špatně z dnešní oslavy Rudé armády, píše Šafr
Foto: Archiv PŠ
Popisek: Pavel Šafr

Před sedmdesáti lety Rudá armáda osvobodila nacistický koncentrační tábor Osvětim. V souvislosti s rusko-ukrajinskou krizí se ale rozvířila debata o tom, zda je na místě armádu Sovětského svazu oslavovat. Polský ministr zahraničních věcí Grzegorz Schetyna prohlásil, že tábor osvobodili spíše Ukrajinci. Za tato slova si vysloužil ostrou kritiku od historiků za údajnou manipulaci s historickými fakty.

Šafr ale přidává jiné argumenty. "Dělá se mi špatně z dnešní oslavy Rudé armády, za to, že prý osvobodila Osvětim. Jakoby vůbec nezotročila půlku Evropy. Jako by nebyla žádná Katyň a žádný gulag. A k tomu dnes navíc triumfují komunisté v Řecku a berou si do vlády pravicové extremisty. Svět je nemocný. Dobrým signálem je, že se Zemanovi na tu jeho šaškárnu relevantní politici vybodli,“ napsal autor na sociální síti Facebook.

Připomněl tak např. masakr polských důstojníků, kterého se dopustil Sovětský svaz po tom, co si s nacistickým Německem rozdělilo vládu nad Polskem. Někteří diskutující Šafrovi dali za pravdu, ale objevil se i silně odsuzující názor. "Mně už se začíná dělat špatně z tohoto vašeho trapného zjednodušování,“ odepsal jeden z debatujících.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…