Demonstrace na Václaváku: Přišla pochvala z překvapivé strany. A zlá slova Fialovi

15.03.2023 21:59 | Ze sítí

Michal Hašek byl 24 let v ČSSD. Byl jihomoravským hejtmanem i náměstkem ministrem vnitra, nyní je již „jen řadový občan" a advokát. V sociální demokracii členství pozastavil a nyní spoluzaložil spolek Nespokojení. Spolupracuje tak s někdejším premiérem a šéfem ČSSD Jiřím Paroubkem. Hašek byl nyní hostem moderátora Luboše Xavera Veselého na XTV.cz.

Demonstrace na Václaváku: Přišla pochvala z překvapivé strany. A zlá slova Fialovi
Foto: Archiv ČSSD
Popisek: Emeritní hejtman a předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek

Hašek, přestože není členem ČSSD, odmítá, že by byl bývalým sociálním demokratem. „Sociální demokrat jsem doživotní. Z hlediska těch myšlenek, z hlediska toho náhledu filozofie, ale už ne člen ČSSD, to je rozdíl," sdělil Hašek, že je „sociálním demokratem bez průkazky". „Ono je otázkou, zda ti, co mají průkazku, jsou s tím myšlením a tím, co reálně dělají, sociálními demokraty," dodal Hašek, jenž je spoluzakladatelem spolku Nespokojení, za který vystupuje zejména Jiří Paroubek. 

Jaká je jeho role? „Spolek Nespokojení není politická strana ani politické hnutí. Je to spolek. A jeho šéfem je Jiří Paroubek. Jiří mě oslovil, připomenu malinko politické historie... Zažili jsme vzestupy i pády sociální demokracie. Připomenu, že také Jiří Paroubek byl předsedou ČSSD před 15 lety, kdy přišla ta oranžová tsunami a já jsem byl jedním z těch tehdejších hejtmanů sociální demokracie, kteří střídali kolegy z pravice. Jiří Paroubek mě požádal o založení spolku jako advokáta, já jsem mu jako advokát pomohl... Jsem jedním ze zakládajících řadových členů tohoto spolku," dodal Hašek. 

„Kdo se chce seznámit s prioritami tohoto spolku, které najdete na webu - www.nespokojeni2023.cz, tam najde jakýsi námět programových priorit. Najde tam také členskou přihlášku, najde tam také stanovy," podotkl Hašek. „Smyslem je vytvořit nějakou platformu, aby se u jednoho stolu sešli zástupci různých subjektů, parlamentních i neparlamentních, kterým se nelíbí, hrubě nelíbí to, kam dneska jde Česká republika, jakým způsobem tady vládne pravice a já jsem přesvědčen o tom, že aby tahle vláda jednou odešla a to demokratickým způsobem, ideálně poražena v demokratických parlamentních volbách, tak musí dojít k určité formě integrace levice, levého středu a chcete-li šířeji parlamentní opozice. Jednoduše řečeno: Jestliže se pravice byla schopna spojit do pětikoalice a díky tomu dneska vládne, tak na druhé straně, pokud tady budou izolované jednotlivé strany - ANO, SPD, iniciativy jako jsou Nespokojení, strany jako je PRO pana Rajchla a x dalších subjektů, sociální demokrati, skomírající, komunisti, umírající, národní socialisti, už téměř neexistující. Pokud tohle má mít nějakou relevanci a sílu, tak jsem přesvědčen, že je potřeba, aby si sedli k jednomu stolu a začali diskutovat o tom, jestli je vůbec možné najít průsečíky a spolupracovat," sdělil dále Hašek. Spolek chce dělat kulaté stoly na téma zdravotnictví, bezpečnost a další.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…