Demonstrace před parlamentem? Zcela nezákonná. Zkušená pořadatelka Lenka Procházková srovnává s vlastní zkušeností a hovoří o metodách z Majdanu

17.07.2018 21:48

Nad tím, že desítkám demonstrantů umožnili policisté ve středu 11. července oblehnout hlavní vchod do Sněmovny, v níž probíhalo jednání před hlasováním o důvěře vládě, se podivuje spisovatelka Lenka Procházková. Podle jejích slov se tak totiž dělo v rozporu s platným zákonem. „To, že policie nezakročila, znamená, že kdosi nezákonnou nátlakovou akci zaštítil,“ říká.

Demonstrace před parlamentem? Zcela nezákonná. Zkušená pořadatelka Lenka Procházková srovnává s vlastní zkušeností a hovoří o metodách z Majdanu
Foto: Ne základnám
Popisek: Lenka Procházková

„Každý, kdo někdy v Praze organizoval veřejné shromáždění, dobře ví, že je marné pořádat tyto akce v blízkosti budov Parlamentu ČR, neboť to legislativa nedovoluje,“ upozorňuje Lenka Procházková, která se zamýšlí nad tím, jak vůbec něco takového mohlo v tom případě nakonec projít.

Následně zdůraznila, že v příloze zákona 252/2016 Sb. jsou adresně vypsána místa, kde jsou shromáždění nezákonná. „Jako první je uvedena Sněmovní ulice v Praze 1. Mohu dosvědčit, že i při pouhém sbírání podpisů na petici jsou aktivisté postávající u petičního stánku umístěného na protějším chodníku v dohledu budovy Sněmovny vždy legitimováni a policie průběžně monitoruje jejich pohyb,“ dodala.

Řvoucí a pískající lidé za vraty Sněmovní podle Procházkové ukázali, jak křehkou pozici má v naší republice zákon, když i policisté, kteří jej mají chránit, mohou přijímat a plnit rozkazy k jeho porušení. „Průběh středečního večera a noci ukázal i slabost silového ministra vnitra, když nedokázal rozhodnutím dát ulici před Sněmovnou jménem zákona vyklidit,“ doplnila.

K rozklíčování středečního večera a noci mohou podle spisovatelky situace, které jsme mohly vidět v přímém přenosu. „Například narážky některých opozičních politiků z tzv. Demobloku vyslovené do mikrofonu v jasně ozářeném sále Sněmovny. Z oněch provokujících odkazů na probíhající demonstraci bylo zřejmé, že mezi nezákonným srocením pod okny a některými zákonodárci v sále je souhra,“ míní.

Jejich záměrem prý ale nebylo zvrátit závěrečné hlasování. Účelem podle Procházkové bylo testování, kdy Demoblok vyslal vládě jasný vzkaz. „A to ve smyslu: Pohleďte na tu nezákonnou demonstraci přímo u vrat Sněmovny, kterou média ochotně přenášejí. Tak ukažte, co jste s tím schopni udělat!“ dodala.

V tomto testu podle ní lidsky obstál premiér, když se dokázal postavit tváří v tvář agresivnímu davu. „Politicky však vláda u občanů důvěru ztratila ještě dřív, než ji od poslanců získala. Neboť ukázala, že toleruje nezákonné prostředky z obavy, aby policejním zásahem nepopudila ‚lid obecný‘ a nerozpoutal se nějaký Majdan,“ řekla Procházková, podle které však stačilo na obou stranách úzké Sněmovní ulice včas postavit  zábrany a použít tlampače.

Průzkum bojem, jehož jsme byli svědky v průběhu středečního večera a noci na čtvrtek, předznamenal, jaké nátlakové prostředky jsou schopni někteří opoziční politici uplatňovat v budoucnu, upozornila spisovatelka. Současně však tento test podle jejího názoru naznačil, že vláda, která není schopna ve jménu zákona jednat ani „doma“, jen stěží najde sílu a odvahu k hájení zájmů České republiky a její legislativy na mezinárodním kolbišti.

Původní zdroj ZDE.

„Vědomé porušení zákona, ke kterému v přímém přenosu došlo, nebude-li zahájeno jeho transparentní vyšetřování podle hesla: padni, komu padni, může být prvním krokem k předčasným volbám,“ uvedla Procházková s tím, že nátlakové metody podobné fašistickým jsou s demokracií stejně neslučitelné jako někdejší komunistické praktiky užívané při získávání moci a zastrašování politických protivníků.

„Každý, kdo tyto metody užívá, a každý, kdo jejich užití nezabrání, ačkoliv k tomu má kompetence a oporu v zákonu, patří před soud, a nikoliv do zákonodárného sboru, neboť se podílí na vytvoření nebezpečného precedentu,“ uzavřela. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…