Deset let VV: Zázračný vzestup i pád

22.07.2012 9:42

Strana Věci veřejné vznikla 22. července 2002, kdy se ve stranu oficiálně přeměnilo Sdružení občanů, nespokojených s vedením radnice Prahy 1. Zástupci VV postupně zasedli v zastupitelstvu první městské části, v poslaneckých lavicích a donedávna byli i ve vládě. Po překvapujícím úspěchu ve volbách před dvěma lety ale přišel výrazný pád preferencí strany, kterou provází pověst účelově vedeného sdružení ovládaného Vítem Bártou.

Deset let VV: Zázračný vzestup i pád
Foto: Repro TV Prima
Popisek: Radek John burácí v nedělní Partii na Primě

První veřejnou funkci získala strana již na podzim 2002, když byla do zastupitelstva Prahy 1 zvolena Stanislava Moravcová. A právě ekonomka a předsedkyně Věcí veřejných se se stranou nerozešla právě v nejlepším. V čele VV ji v roce 2005 nahradil Jaroslav Škárka, jeden z lidí dříve spojovaných s Vítem Bártou. V červnu 2009 pak Věci veřejné vyslaly v přípravách na později zrušené předčasné sněmovní volby do svého čela novináře Radka Johna. Populární osobnost pomohla získat voliče, John ale nikdy přesvědčivě nevyvrátil podezření, že má pouze reprezentativní funkci a stranu místo něj vedou jiní.

Figurka na šachovnici Víta Bárty

Spekulací kolem VV je ale více. V médiích se například často objevují oficiálně popírané informace, že strana získala postavení díky podpoře šedých eminencí pražské politiky Tomáše Hrdličky a Romana Janouška. Během uplynulých dvou let ale přišla i další pro stranu nemilá zjištění. Již před volbami do sněmovny v květnu 2010 například vyvolaly rozpačité reakce smlouvy, kterými se museli uchazeči o poslanecké křeslo za VV zavázat, že zaplatí až sedm milionů korun, pokud přestoupí k jiné straně nebo nebudou hlasovat se svým klubem.

Směrem do nejvyšší politiky strana definitivně nakročila před chystanými volbami na podzim 2009, v nichž jim ale průzkumy nedávaly příliš šancí. Když Ústavní soud předčasné volby zrušil, pokračovaly Věci veřejné v kampani a i díky protikorupční rétorice přitáhly další voliče. Počátkem roku 2010 se dostaly v průzkumech přes pět procent, zisk skoro 11 procent u uren však byl překvapením.

V následujících měsících Věci veřejné příznivce ztratily a dnes jsou pod hranicí volitelnosti. VV uškodila nejen odhalení o pozadí jejich fungování, ale i stupňované požadavky vůči partnerům ve vládní koalici či vnitřní spory. Spory začaly například v době, kdy Kateřina Klasnová kritizovala vedení strany svým manželem Vítem Bártou. "Nechci dál hrát pasivní figurku na šachovnici Víta Bárty. Upřímně mě mrzí, že ve VV funguje takováto totalita, a myslím, že není dobře, že Vít Bárta absolutně ignoruje názory a nápady ostatních lidí ve VV," napsala tehdy v dopise adresovaném vedení strany.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…