Desítky lidí dnes vzdaly úctu Miladě Horákové

26.06.2019 21:40

Zhruba padesát lidí dnes na pražském Vyšehradě uctilo památku političky Milady Horákové, kterou komunisté v roce 1950 odsoudili ve vykonstruovaném procesu k trestu smrti. U symbolického hrobu političky se sešli pamětníci, bývalí političtí vězni a zástupci obou komor Parlamentu. Od popravy Milady Horákové uplyne ve čtvrtek 69 let.

Desítky lidí dnes vzdaly úctu Miladě Horákové
Foto: David Hora
Popisek: Na památku obětem komunismu

Dnešní projevy řečníků se týkaly především boje Horákové proti nacistickému i komunistickému režimu. "Jsme spjati s její památkou, s odkazem, který musí být uchován," uvedl předseda klubu Milady Horákové František Šedivý.

Účastníci vzpomínkové akce upozornili i na dnešní hlasování o vyslovení nedůvěry vládě. "Je to až symbolicky děsuplné, že právě v tento den, představitelé komunistické strany podpoří současnou vládu. Protože slovy jejich předsedy oni mohou dnes plnit svůj program," řekl místopředseda Senátu Jiří Růžička (za TOP 09 a STAM).

Další akce k připomenutí tragické smrti Horákové budou ve čtvrtek, v den její popravy. Například platforma Bez komunistu.cz naplánovala na pražskou Kampu shromáždění a happening Světla pro památku Milady Horákové a všech obětí komunismu, při kterém u Vltavy vzplanou symbolická světla. Přidat se mají lidé i na dalších místech ve světě, například ve Washingtonu. Pardubická Galerie Fons pak vystaví fotografie z filmu Milada, který v roce 2017 natočil o političce režisér a scenárista David Mrnka.

Právnička, národněsocialistická poslankyně a bojovnice za práva žen Milada Horáková se za druhé světové války zúčastnila protinacistického odboje. Za činnost v Ženské národní radě ji v období druhé světové války věznilo gestapo. Aktivně vystupovala i proti komunistickému režimu. V roce 1950 byla ve vykonstruovaném procesu odsouzena k trestu smrti za údajnou špionáž a velezradu. Popravena byla navzdory přímluvám osobností z celého světa.

Na vyšehradském hřbitově má Horáková pouze symbolický hrob. Kde přesně jsou její ostatky pohřbeny, není známo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nejedeš na Ukrajinu, máš smůlu. Ukrajinské ambasády neobslouží muže

11:34 Nejedeš na Ukrajinu, máš smůlu. Ukrajinské ambasády neobslouží muže

Ukrajina trpí jak nedostatkem zbraní, tak nedostatkem vojáků. Podstatná část těch, kteří by dle ukra…