Dětské gangy, krádeže a mnohem víc. V Mostě to zase vře. Byli jsme u toho

29.06.2020 21:25

Loupeže, řidiči pod vlivem a dětské gangy. O kriminalitě v Mostě se hovořilo před pár dny na politickém plénu. Policejní zástupce prozradil, u čeho je vymahatelnost „výhodnější“ a jaké vloupačky už u pachatelů nefrčí. Herec od Zelených popsal, že se někteří strážníci chovají jak ‚Clinti Eastwoodi chudých‘. Mezi političkou z ANO a primátorem to nepříjemně jiskřilo.

Dětské gangy, krádeže a mnohem víc. V Mostě to zase vře. Byli jsme u toho
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Jindřich Begmann, zástupce vedoucího územního odboru Policie ČR v Mostě, na veřejném jednání zastupitelů.

Když se v Mostě na červnovém zastupitelstvu projednával stav kriminality ve městě, které je celostátně vnímané jako problematické z hlediska soužití s nepřizpůsobivými či Romy, rýpla si lídryně mosteckého ANO Berenika Peštová do primátora Jana Paparegy (ProMost):

„Evidovala jsem poslední dobou, jak jste říkal, že se naše situace zlepšuje. Že co se týče kriminality, je to lepší a lepší… Když jsem se koukla do tabulek, tak jsem zjistila, že jdeme o 17 procent víc než v roce předtím. Když je situace lepší, jak je možné, že máme o nějakých 435 víc skutků, než jsme měli rok předtím?“ tázala se opoziční zastupitelka, která pracuje jako náměstkyně ministra životního prostředí.

„Já pachatele závadové činnosti nedržím za ruku. Určitě jsem se nikde nevyjadřoval, že je situace lepší. Pokud ano, tak mě přesvědčte, že tomu tak bylo,“ kontroval jí nejvyšší představitel Mostu a předal slovo přítomnému zástupci vědoucího místní Policie ČR Jindřichu Bergmannovi.

Něco luxusního na kriminalitě?

Anketa

Postupuje vláda proti šíření koronaviru SARS CoV-2 správně? (Ptáme se od 29.6.2020)

88%
12%
hlasovalo: 6770 lidí
Podle jeho slov mostecká policie nelení. „Nezaznamenal jsem, že bychom uváděli, že je bezpečnostní situace ve městě lepší, nicméně v loňském roce bylo u nás historicky nejméně zaevidovaných spáchaných trestných činů,“ překvapil. Došlo sice k jejich nárůstu, jak uváděla Peštová, ale objasněnost se zvedla na 63,6 procenta, což je pozitivní.

„To jsou luxusní výsledky v porovnání s ostatními okresy. Poklesla vloupání do bytů o 23 trestných činů, vloupání do motorových vozidel o 54. Nárůsty zaznamenáváme u zanedbání povinné výživy o 108 skutků – to je dáno změnou statistického vykazování, protože v roce 2018 zanedbání výživy se vykazovalo jako trestný čin až v době, kdy bylo sděleno obvinění,“ upřesnil policista. Od loňského roku se neplatiči alimentů vykazují jako „neznámý trestný čin“ a většina z nich se poté odkládá.

Primátor zastupitelku napomínal

V jednu chvíli kriminalistu uprostřed věty primátor přerušil. „Hovoří k vám, paní zastupitelko. Vidím, že si tam s něčím hrajete, ale hovoří k vám, tak abyste ho vnímala,“ napomenul Bereniku Peštovou. Jelikož jí nezapnul mikrofon, nebylo slyšet, jak na jeho slova reagovala.

    
Berenika Peštová a Jan Paparega (oba na snímku) na červnovém zastupitelstvu po sobě házeli ostré pohledy.

Pokračoval policejní zástupce s tím, že velkou statistickou položkou je nárůst ohrožení pod vlivem návykové látky. Za to ale „mohou“ intenzivnější silniční kontroly, které se na řidiče „pod vlivem“ více zaměřily.

Anketa

Má smysl existence Senátu Parlamentu ČR?

4%
96%
hlasovalo: 18554 lidí

Krádeží v objektech také přibylo, a to o 93 skutků. „Co je horší, jsou loupeže o 26 trestných činů. Ale – absolutní většina z nich se daří objasňovat,“ dodal.

Dětské gangy nezmizely. Co je extrémní?

Sám nadhodil také téma dětských gangů, jimž jsme se v ParlamentníchListech.cz rovněž věnovali. „Dětské gangy trápí mnoho občanů našeho města. Co se týče objasněnosti, tak asi není velká, nebo spíše je tam navázanost na ty starší, kteří je ‚pasou‘ nebo jim pomáhaj? Daří se i tohle nějakým způsobem rozplést?“ chtěla zastupitelka Peštová blíže téma rozvést.

„U dětských gangů se nám daří extrémně. Naše oddělení, které se zabývá násilím a loupežemi, je jedno z nejlepších v kraji. Daří se nám objasňovat skoro sto procent, protože jsou to pořád jedni a ti samí pachatelé,“ překvapil Bergmann s dovětkem, že hojně pomáhají kamerové systémy. „Spíše jde o to tyto pachatele eliminovat, nebo hlídat, nebo dostat do nějakého ústavu,‘“ podotkl ještě.

Politička nešetřila technickými poznámkami, a dovolila si ještě jednu: zajímalo ji srovnání v rámci celého Ústeckého kraje – zda Most vybočuje, či nikoli. „V počtu nápadů trestné činnosti jsme asi tak ve středu… Celá leta jsme ´vedli´– byli jsme na špici, evidovali jsme nejvíce trestných činů. Už tomu tak není… Teď jsme tuším až třetí, a v objasněnosti jsme na prvním místě. U dětských gangů nemohu hodnotit, nemám za okresy podrobnou statistiku. Nicméně není to jen příznak Mostu,“ odpovídal Bergmann.

Sorry, hluk na chodbě není přestupek

„Kriminalitu a přestupky jsme ve Výboru pro eliminování negativních jevů hodně řešili, i v rámci lokality Dobnerovka. Zjistili jsme, že spousta přečinů v rámci občanského soužití je vlastně na hranici přestupku a nějakého negativního jednání, které nelze ani jako přestupek kvalifikovat. V některých oblastech tedy tamní obyvatele úplně netrápí trestné činy, spíše jde o rušení nočního klidu, zpívání, házení předmětů na zeď a podobně,“ podotkl důležitou věc Jan Hrubeš z hnutí Piráti a zelení pro Most.

„Dobnerovka není v tomhle nejhorší. Co se běžně řeší jako přestupek proti občanskému soužití, se my snažíme řešit jako trestný čin výtržnictví. Vymahatelnost práva u přestupku je minimální, mizivá, ale u trestných činů se dostáváme úplně na jinou bázi,“ vysvětlil Bergman.

„Máte pravdu v tom, že některá jednání a některá volání obyvatel nemůžeme na místě vyhodnotit ani jako přestupek, jde spíš jen o zhoršený pocit bezpečí: Lidé jsou například zvyklí, že bydlí v domě, kde je klid. Najednou se přistěhuje jedna problémová rodina, děti běhají po schodech a dělají hluk. Tím se nedopouštějí přestupku, ale lidem to vadí. Nebo někdo zaneřádí prostory… Vadí jim to a necítí se tak bezpečně. Ale z hlediska práva – hluk dětí na chodbě není přestupek,“ doplnil ještě policejní zástupce.

„Clinti Eastwoodi pro chudé“

Městské policisty si vzal na paškál zastupitel za zelené, herec Jiří Kraus. „Vím, že sehnat strážníky je strašně těžké. S 90 procenty z nich je výborná spolupráce. Ale narazil jsem i na pár takových, kteří si myslí, že jsou ‚Clinti Eastwoodi pro chudé v Mostě‘. Tváří se kolikrát, že je občan obtěžuje. Když jsem je zavolal k houfu zatoulaných koťat, tak mi řekli, že se na to vykašlou, že tady od toho nejsou a odjeli. Jednou mě málem přejeli na přechodu. Když jsme chtěli, aby zajistili nápravu přeplněného parkoviště u divadla, protože zaměstnanci kulturního zařízení nemají kde stát, tak nám vynadali, že si to máme ohlídat sami,“ popsal několik svých zkušeností a dodal, že parkoviště je mimochodem městské a také neslouží jen pro zaměstnance, ale i pro hosty divadla.

„Většina strážníků jsou fajnoví lidé, ale sem tam se objeví lehce arogantní Eastwoodové v uniformě,“ zakončil své upozornění pro ředitele městské policie.

„Ten stav není ideální, nebudeme si nic nalhávat, ale městská i státní policie pracuje s tím, co má – ať už jsou to normy, tak lidé,“ řekl k tématu na závěr primátor Mostu Jan Paparega.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…