Dienstbier dostal křeslo za to, že zachránil Sobotkovi zadek. Ještě že na něm nenapáchal tolik škody, jak plánoval. Politici ČSSD i opozice se loučí s ministrem pro lidská práva

12.11.2016 15:33

Dobrá zpráva pro všechny občany. Tak politici většinově hodnotí odvolání ministra Jiřího Dienstbiera. Podle mnohých z nich zcela zdiskreditoval agendu lidských práv a většině občanů svými návrhy spíše škodil. Co politici chápou hůře je způsob, jakým premiér Bohuslav Sobotka celou výměnu provedl.

Dienstbier dostal křeslo za to, že zachránil Sobotkovi zadek. Ještě že na něm nenapáchal tolik škody, jak plánoval. Politici ČSSD i opozice se loučí s ministrem pro lidská práva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier jako předkladatel zákona o veřejném ochránci práv

Anketa

Chcete, aby Donald J. Trump přijel do České republiky?

hlasovalo: 7665 lidí

Ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a předseda Legislativní rady vlády Jiří Dienstbier v kabinetu Bohuslava Sobotky končí. Premiér oznámil v pátek jeho odvolání, nahradit jej má poslanec ČSSD Jan Chvojka.

Dienstbier patřil ve vládě k nejvýraznějším ministrům, zaujal zejména vehementním prosazováním lidskoprávních témat, často ve spolupráci s ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou Tominovou, o jejímž odvolání se také spekulovalo.

Nakonec však skončil Dienstbier. A vzhledem k tomu, jak často a tvrdě byl některými politiky během ministrování kritizován, ParlamentníListy.cz velmi zajímal názor jeho kolegů z ČSSD i politiků z dalších stran.

Podle poslance ČSSD Jaroslava Foldyny vyvolávala politika Jiřího Dienstbiera u tradičních voličů ČSSD tady u nás na venkově velké rozpaky. „Působení Jiřího Dienstbiera ve funkci bude jistě rozdílné z pohledu člověka z tak problémového regionu, či z pohledu politologického rozboru člověka žijícího v naší překrásné metropoli. A o tom to je,“ dodal poslanec z Děčína.

Další kolega z ČSSD Richard Dolejš si myslí, že Dienstbier na vládní úrovni zcela bezproblémově a profesionálně zvládal legislativní agendu. „Problém však vidím v oblasti lidských práv, kde působil nejistě, tak trochu mimo reálný svět. To se bohužel podepsalo také na jeho popularitě,“ dodal.

Připomněl, že Jiří Dienstbier zůstává v politice i nadále jako senátor a vlivný člen ČSSD. „Věřím, že jeho odborná kapacita bude i nadále plně využita v rámci legislativního procesu na parlamentní půdě. V tom mu přeji hodně úspěchů,“ uzavřel své vyjádření ke konci stranického kolegy ve vládě.

Poslanec ČSSD Jiří Koskuba považoval za nutné připomenout, že neodchází jen Dienstbier, ale i ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. „K nápadu na toliko oranžové změny v trojkoaliční vládě lze asi říci toto: Má na to právo. Ale i pan premiér je jen člověk. A tak má jistě i on právo se zbláznit,“ uvedl poslanec ČSSD svým nezaměnitelným způsobem. Jinak totiž prý nelze „geniální“ premiérovu ministerskou rošádu deset měsíců před volbami nazvat.

„Očekával jsem od něj spíše osobní sebereflexi, než popravy vlastní družiny. Není to chlapské. Spíše poněkud nečestné a nesportovní,“ dodal poslanec a primář.

A pak se již dostal k hodnocení odcházejícího ministra pro lidská práva. „Je to jistě značně rozporuplný politik. Bylo by falešné tvrdit, že se v mnohém shodneme. Pominu-li jeho personální hodnocení zákulisí naší společné krajské organizace, tak skoro v ničem,“ připustil.

Koskuba se domnívá, že hlavním důvodem Dienstbierova vládního angažmá byl fakt, že „po předchozích též projetých volbách velmi vehementně zachraňoval panu Sobotkovi zadek“. „Post ‚ministra bez práce‘ byl zřejmě odměnou. Bez ohledu na jistou vnitřní kritiku. Soudím, že oprávněnou. Takže odchod z vlády tohoto pana ministra nebude jistě tragédií,“ shrnul.

Co však tragédií prý je, je způsob, jakým premiér Sobotka výměnu provedl. A zejména fakt, že si troufl pouze na odvolání svých dvou podřízených z ČSSD. „To na Herr ministra Hermana odvaha chybí. A vo tom to je. Je něco shnilého v Lidovém domě. A je mi to líto,“ zakončil poslanec pesimisticky.

Naopak jeho kolegyně Marie Benešová byla stručná: „Je to právo a také odpovědnost premiéra. Nehodlám tyto kroky proto komentovat.“

Ještě že nenapáchal tolik škod, jak plánoval

Politici mimo ČSSD se spíše zaměřovali na kvality ministra Dienstbiera. Třeba předseda poslanců hnutí Úsvit Marek Černoch vyjádřil názor, že ve své funkci poškozoval zájmy drtivé většiny našich občanů.

„Jeho jmenování byl velký omyl a dělal dlouhodobě politiku proti zájmům této země. Doufám, že Jan Chvojka přestane upřednostňovat nepřizpůsobivé, neprůhledné neziskovky a začne hájit práva těch, kteří to opravdu potřebují,“ zmínil jeho nástupce.

Pokud jde o ministra zdravotnictví, tak ten podle Černocha nedokázal vyřešit problémy, kterým zdravotnictví čelí, ale je zvědavý, co za necelý rok stihne jeho nástupce. „Hlavně... celkově by měla vláda začít pracovat pro naše občany a hájit zájmy naší země,“ zakončil.

Ještě ostřeji Dienstbiera sepsula Aleksandra Udženija, první místopředsedkyně ODS. Podle ní byl ministr v této katastofální vládě tím úplně nejkatastrofálnějším. „Jeho návrhy téměř bezvýhradně škodily lidem této země a jenom proto, že mu je Sněmovna většinou zamítla, nestačil napáchat více škody,“ myslí si.

Odvolání takového ministra podle ní každý normální člověk musí oslavovat. „Pokud by pan Sobotka chtěl dát lidem více důvodů k oslavě, navrhuji podat demisi celé vlády. Lidé to jistě velmi ocení a bude to první opravdová služba, kterou Bohuslav Sobotka České republice prokáže,“ dodala.

Karikatura lidských práv...

Poslanec KSČM Vojtěch Adam byl kritický: „Jiří Dienstbier se celé tři roky marně snažil získat podporu Poslanecké sněmovny. Jeho úřad byl v podstatě úplně zbytečný. Na tento problém poukazovala řada poslanců od počátku funkčního období vlády. Tento krok mohl být učiněn už podstatně dříve.“ Problém však prý má s odvoláním ministra zdravotnictví Němečka, kterému nerozumí.

Senátor stejné strany Václav Homolka pak uvedl, že je to právo předsedy vlády, které může využít. On by ale prý více ocenil, kdyby se Bohuslav Sobotka odhodlal k dalším změnám, zejména mezi ministry za KDU- ČSL. Takto to prý vypadá spíše jako stranické vyřizování účtů, než okysličování vládního kabinetu.

Vicepremiér a šéf zmíněných lidovců Pavel Bělobrádek konec svého kolegy z kabinetu nechtěl hodnotit. „Plně respektuji rozhodnutí pana předsedy,“ sdělil pouze.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

A poslankyně TOP 09 Jitka Chalánková odvolání Jiřího Dienstbiera vítá jednoznačně. „Soubor tzv. lidských práv, která se snažil prosazovat, považuji za karikaturu skutečných lidských práv. A tímto ve skutečnosti velmi škodil, naštěstí se mu nedařilo příliš v Parlamentu uspět,“ uzavřela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo, Lukáš Petřík

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…