Dienstbier mezi dveřmi ještě plivl po Tejcovi. Chová se prý jako národní socialista

14.11.2016 17:56

Za národního socialistu, nikoli člena sociální demokracie, označil svého stranického kolegu Jeronýma Tejce končící ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). ČTK řekl, že kdyby prošly změny, které chce Tejc prosadit v zákonu o azylu a v Listině základních práv a svobod, Česká republika by ustoupila od svých mezinárodních závazků.

Dienstbier mezi dveřmi ještě plivl po Tejcovi. Chová se prý jako národní socialista
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

Tejc podle něj šlape po památce svých sociálnědemokratických předchůdců, když zapomíná, že „to byli i českoslovenští sociální demokraté, kteří hledali pomoc v exilu, a to ve 20. století dohromady nejméně padesát let vkuse“. Návrhy na omezování práv daných Listinou základních práv a svobod považuje za návrh v rozporu s programem a hodnotami sociální demokracie, uvedl.

Připomenul, že podle Listiny základních práv a svobod jsou základní lidská práva nezadatelná, nezcizitelná, nepromlčitelná a nezrušitelná. „Pokud chce pan Tejc škrtat v listině některé pasáže, mohl by ji rovnou škrtnout i celou,“ konstatoval.

Jihomoravský poslanec Tejc, o němž se spekuluje jako o možném kandidátovi na funkci šéfa ČSSD, chce navrhnout změny zákona o azylu, které by zrychlily proces vyhošťování neúspěšných žadatelů o azyl. Zvažuje také vypuštění nebo úpravu článku Listiny základních práv a svobod, který přiznává právo na azyl cizincům pronásledovaným za uplatňování politických práv a svobod. Tejc novinářům v Brně řekl, že svým návrhem chce v souvislosti s riziky migrace přispět ke zvýšení bezpečnosti. Podle něj mnoho migrantů současnou podobu zákona zneužívá. Návrhy nejprve předloží premiérovi, potom bude hledat podporu u spolustraníků a dalších poslanců.

Dienstbier minulý týden prohlásil, že někteří spolustraníci včetně Tejce, kterého označil za „pučistu z Lán“, usilují o jeho odvolání z vlády. Poslanec vzápětí takové snahy popřel. Tejc byl jedním z účastníků schůzky na lánském zámku, kde se po volbách 2013 někteří vlivní sociální demokraté sešli s prezidentem Milošem Zemanem bez vědomí předsedy Bohuslava Sobotky. Premiér minulý týden oznámil, že Dienstbiera na konci listopadu vystřídá poslanec Jan Chvojka. Dienstbierovo odvolání zdůvodnil tím, že v otázce lidských práv nebyl pro voliče ČSSD srozumitelný.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…