Dienstbier v rádiu: Já mám program, Zeman jen svůj životní příběh

18.12.2012 18:05

„Udělám všechno proto, aby moje kampaň byla vítězná,“ prohlásil prezidentský kandidát Jiří Dienstbier v rozhlasovém pořadu Dvacet minut Radiožurnálu. Přestože mu předvolební průzkumy příliš nefandí, on si věří. A o podporu se nebál požádat ani komunisty.

Dienstbier v rádiu: Já mám program, Zeman jen svůj životní příběh
Foto: Hans Štembera
Popisek: Profesor Keller byl kmotrem knihy kandidáta na prezidenta Jiřího Dienstbiera

 

Sociální demokracie zažívá v poslední době odchod několika členů, dnes jejich řad rozšířil senátor Jaroslav Palas, který přešel ke SPOZ. A podle Dienstbiera tak měl učinit již dávno. „Překvapilo mě, že to u pana Palase trvalo tak dlouho,“ uvedl. „Opakovaně jsme ho vyzývali, aby doložil, z jakých peněz si staví své drahé vily, avšak bez úspěchu. Ať si to nyní zjišťují Zemanovci.“ zdůraznil, že sociální demokraté nikoho vylučují, odchody ze strany leží na bedrech pouze oněm odcházejícím.

Silná podpora ze strany ČSSD

A právě sociální demokracie v blížící se přímé volbě prezidenta Dienstbiera podporuje. Ne však jednotně, jak by se mohlo zdát. „Je trošku podivné, když člen nějaké strany, prosazuje nějakého jiného kandidáta než vlastní strana,“ připustil, ale na sebedůvěře mu to neubírá. „Vím, že několik politiků v ČSSD se takto chová, ale přesto tam cítím silnou podporu a jsem kandidátem hlavního proudu.“

Přímá volba hlavy státu je podle Dienstbierova názoru mnohem více stranická než volba nepřímá, ač se to na první pohled jeví být přesně naopak. „Jsem přesvědčen, že další volby budou stále více stranické,“ míní. První přímá volba však ještě taková nebude, protože lidé nevědí, co od ní přesně očekávat. A že by podle této teorie měl mít navrch před kandidátem Milošem Zemanem? „Ano, a já doufám, že ve skutečnosti i budu,“ poznamenal s úsměvem.

V jeho prospěch prý hovoří i jeho volební program, který je jasně a pevně daný. „Zeman hovoří o svém životním příběhu, ale volební program jsem od něj ještě neslyšel,“ pronesl směrem ke svému sokovi.

ČSSD může vládnout s KSČM

Dienstbier veřejně požádal o podporu i komunisty. Za hlavní důvod uvedl ten, že usiluje zejména o podporu voličů od středu směrem doleva. „Každý volič má přece stejná práva a stejný hlas a já stojím o podporu těchto voličů,“ nechal se slyšet a slíbil, že jako prezident by dbal i na zájmy komunistických voličů. KSČM však podporuje nejen jeho, ale i již zmíněného Zemana.

Tolik řešené Bohumínské usnesení, které zavazuje ČSSD, že nikdy nebude vládnout spolu s KSČM, je podle Dienstbiera už dávno pasé. „Vzniklo v určitém historickém okamžiku, zatímco dnes se ČSSD nachází v jiné době a situaci,“ vysvětluje. Sociální demokraté tak podle něj mohou spolu s komunisty vládnout. Pokud se tak rozhodnou.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…