Digitalizace po pirátsku. Půl milionu na analýzu. A vládní „černota“ jako třešnička

03.02.2024 20:20

Zatímco stát není schopen ve stanoveném termínu zprovoznit ani elektronický systém registrací na střední školy, možná i proto, že je realizuje na DPP systémem „černota“, vyhazuje statisíce za výzkumy povědomí občanů o digitalizaci. Ekonomka Hana Lipovská upozornila na kroky pirátského ministra Bartoše, který ze sebe dělá hlavu českého přechodu do jednadvacátého století, ale realita je trochu jiná.

Digitalizace po pirátsku. Půl milionu na analýzu. A vládní „černota“ jako třešnička
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zbyněk Stanjura a Ivan Bartoš

V systému přihlášek na střední školy se v předvečer spuštění objevila technická chyba. Ekonomka Hana Lipovská ve svém pořadu Svobodný trh vysvětlila, jak souvisí pozdržení spuštění systému elektronických přihlášek na střední školy s ekonomikou a se svobodným trhem. Odhalila, že úřad ministerstva školství jen za konzultace o systému pro elektronické podávání přihlášek zaplatil milion korun. Na vině je podle ní hnutí STAN.

„Asi všichni kolem sebe máme mnoho dětí, které čekají přijímačky – ať už z páté nebo z deváté třídy – a tak nám nemohlo uniknout, jak se systém stihl sesypat ještě dříve, než byl vůbec spuštěn,“ uvedla téma ekonomka Hana Lipovská ve svém pořadu Svobodný trh na youtubovém kanále Aby bylo jasno.

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Mikuláš Bek (STAN) se po nespuštění systému omlouval a připustil chybu. „Mrzí mě to, je to určitě chyba na naší straně,“ omlouval se ministr. Lipovská přisoudila chybu jemu, ale i celému STANu.

Ředitel Cermatu Miroslav Krejčí vysvětlil, že poslední testy, při kterých byla chyba zjištěna, byly prováděny až večer před spuštěním proto, že se systém programoval až do poslední možné chvíle.

Anketa

Funguje náš stát dobře? Jste spokojeni s úřady, zdravotnictvím, sociálními službami apod.?

1%
96%
hlasovalo: 32491 lidí

„No a naprogramované to v Cermatu neměli dříve mimo jiné proto, že celý systém tvořili lidé na dohodu o provedení práce (DPP). Jinými slovy, ten systém obcházení zaměstnaneckých poměrů, který se vláda snaží zkrotit u firem, u podnikatelů, u soukromníků, tak naše vláda dělá zcela běžně,“ odhalila Lipovská černotu známou jako „švarcsystém“.

Jedním z „ajťáků“, kteří na systému pracovali, měl být i nezletilý syn ředitele Cermatu. Ten měl pro agenturu dělat podobným způsobem zakázky už v minulosti a dostat za ně dohromady přes 80 tisíc korun. Některé z nich byly vypláceny přes jinou firmu. Ředitel ale zdůrazňuje, že za práci na systému na přihlášky syn žádné peníze nedostal. 

Přesně v této věci odhaluje průnik s ekonomikou, o kterém ve videu mluví. „Úřad jen za konzultace související se systémem DiPSy (přijímací řízení na střední školy) zaplatil za poslední měsíc milion korun,“ uvedla Lipovská s tím, že milion korun jsou asi „malé peníze“.

„Ve stejnou dobu stejný státní úřad zaplatil téměř půl milionu korun na smlouvu s názvem Analýza stavu povědomí občanů o digitalizaci veřejné správy v ČR,“ pokračovala ekonomka Lipovská. Tato zpráva měla na základě rozhovorů zjistit, jaká je ochota občanů využívat digitální služby a jak moc občané důvěřují digitalizaci v České republice. Lipovská doplnila, že dnes je tato otázka zodpovězena i bez dotazníku. „Dnes už může digitalizaci státu důvěřovat opravdu jen ten největší optimista z Pirátské strany,“ usoudila.

Čas pro podání přihlášek mají děti až do 20. února.

Ve zbytku pořadu se Lipovská podívala na schodek státního rozpočtu České republiky v minulém roce. Upozornila i na skutečnost, že „měna koruna česká je silně podhodnocenou měnou“. Dále se zaměřila na míru inflace v eurozóně a na nadcházející prezidentské volby v USA.

Celý pořad Svobodný trh s Hanou Lipovskou ke zhlédnutí zde.

Vicepremiér pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš klade na agendu digitalizace velký důraz. Podle informací, které mají ParlamentníListy.cz z resortu, měl dokonce prohlašovat, že ho na resortu nic jiného nezajímá.

K tématu pořádá množství seminářů a tiskových konferencí pod heslem převodu republiky do jednadvacátého století.

Prakticky je ovšem hlavním výsledkem jeho působení zřízení Digitální informační agentury. V době intenzivního šetření měl převod úředníků do nově zřízeného centrálního úřadu stát skoro miliardu.

Vznik agentury byl navíc protlačen značně „na sílu“ a velmi hekticky. První legislativní záměr byl představen v květnu 2022 a už v srpnu o jeho konečném znění hlasovala vláda. Poté se ministr Bartoš marně snažil prosadit projednávání v legislativní nouzi. Přesto šel návrh k podpisu prezidentovi ještě před Vánoci.

Při sněmovním projednávání Ivan Bartoš pobavil poslance informací, že je to pro něj tak důležité, že kvůli tomu dokonce zrušil cestu na vyhlášení Vesnice roku.

Pozoruhodné bylo i hledání šéfa nové agentury. Výběrové řízení se vůbec neobjevilo na ministerské úřední desce, ministr Bartoš to vysvětloval tak, že pozici inzeroval na sociální síti LinkedIN, která je mezi ajťáky běžnou profesní platformou. Pokus poslanců přinutit Bartoše k normálnímu výběrovému řízení byl zablokován koalicí.

V souvislosti s ředitelskou pozicí se hovořilo o bývalém pirátském poslanci Ondřeji Profantovi, který od neúspěchu ve volbách 2021 působil u Bartoše na ministerstvu jako poradce. Nakonec se ale ředitelem stal Martin Mesršmíd.

Tiskovou mluvčí DIA je Anna Marie Lichtenbergová, která předtím působila v Pražském inovačním institutu. Pod vedením „Elfa“ Bohumila Kartouse právě v době, kdy mělo v institucí docházet k milionovým tunelům, které nyní vyšetřují orgány EU společně s českou Národní centrálou proti organizovanému zločinu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

už lidi chápete ten systém politiky v ČR?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepetpa , 04.02.2024 10:19:13
Naslibovat cokoliv před volbami, a jakmile se dostaneme k lizu, tak dojit, dojit, a dojit, než nás nevyženou od koryt. To, že nejde nikomu z vládní party o lidi, to nám dokazují každičký jeden den

|  6 |  0

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …