Dík, vy zm*di! Shořte v pekle! Do Kliniky se zaryl bagr a začalo peklo. Mají se tam stěhovat lékaři a modelářský kroužek dětí. Toto asi nečekali

18.12.2019 21:22

Režisérka, aktivistka a novinářka Apolena Rychlíková na sociální síti velmi drsně kritizuje přestavbu autonomního a sociálního centra Klinika v Praze na Žižkově. Aktivisté se obávají, že Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) hodlá celý objekt zbourat, nikoli rekonstruovat, jak uváděla. Ta však takový záměr odmítá.

Dík, vy zm*di! Shořte v pekle! Do Kliniky se zaryl bagr a začalo peklo. Mají se tam stěhovat lékaři a modelářský kroužek dětí. Toto asi nečekali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Klinika vyklízená stavební firmou

Ještě na podzim zbývala aktivistům naděje, že stavební práce na Klinice nezačnou, jelikož pražský magistrát vedl se SŽDC jednání o výměně budovy za jiný dům s podobnými dispozicemi. Jednání nakonec selhala a v budově, kde posledních pět let provozovali aktivisté sociální centrum, začaly před pár dny dělnické práce.

Anketa

Podporujete stávky a hladovky za klima?

2%
98%
hlasovalo: 20320 lidí

To vzedmulo vlnu odporu. Emoce na uzdě neudržela Apolena Rychlíková, redaktorka neomarxistického serveru a2larm.cz, který informoval o tom, že budova bývalého autonomního sociálního centra Klinika zažívá v těchto dnech poslední chvíle. Zdůraznil, že Správa železniční dopravní cesty oznámila, že ji bude rekonstruovat, zatím ale bagr bourá její zahradní křídlo.

„Klinika musela být zničena, protože skutečně svobodné a tvůrčí prostory byly, jsou a budou trnem v oku,“ dodává člen kolektivu Kliniky Jan Trnka.

Sama Rychlíková na sociální síti Twitter neudržela své emoce na uzdě a k tomu, že jde Klinika k zemi, připojila hodně peprný komentář, který o chvíli později smazala. „Tímto děkuji všem zmr*ům, kteří si na stupidním boji proti jednomu svobodnýmu baráku postavili své kulturní, xenofobní, nacionální války a třídní boj naruby. Shořte v pekle,“ nebrala si servítky aktivistka.

„Vzhledem k tomu, že od začátku se plány SŽDC měnily a neproběhla o tom společenská diskuse, přijde nám celkem zjevné, že primární účel byl zbavit se sociálního centra a až sekundární je pro ně to, co tam vlastně vybudovat,“ řekl serveru Seznam Jakub Orta, dlouholetý člen squaterské skupiny a neformální mluvčí Kliniky.

Podle SŽDC jsou však obavy, že dojde ke zničení budovy, zbytečné. „Nic bourat nehodláme. Jde pouze o stavební úpravy, o kterých jsme v minulosti informovali,“ sdělila Seznamu mluvčí Nela Friebová. Rekonstrukce má SŽDC vyjít na necelých 50 milionů korun.

Z objektu bude po potřebném vyčištění a provedení bouracích prací využita prý prakticky pouze hrubá stavba s původním nosným systémem. Budova bývalé plicní kliniky na Žižkově dostane také novou střechu a fasádu. Větší část bude sloužit jako ordinace praktických lékařů, menší část pak obsadí Dům dětí a mládeže s kroužky modelářství a robotiky.

Prázdnou budovu někdejší plicní kliniky obsadili aktivisté v prosinci 2014. Vyklidili ji a bez povolení v ní několik dní provozovali sociální centrum. V únoru 2015 po intervenci tehdejšího ministra financí Andreje Babiše (ANO) nabídl ÚZSVM budovu na rok k bezplatné výpůjčce.

Smlouva vypršela počátkem března 2016, v říjnu téhož roku se jejím majitelem stala Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). V říjnu 2018 soud rozhodl o tom, že mají aktivisté budovu SŽDC předat. Aktivisté však pravomocný verdikt pražského městského soudu, podle kterého měli objekt vyklidit, neakceptovali. Více jsme psali ZDE. Exekutor nakonec předal budovu Správě železniční dopravní cesty v lednu 2019.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…